Missbruk

02.02.2023
Hej jag har förtärt snus under förhuden och har fastnat för det. Samtidigt som jag fastnat för att ta en shot vid varje gång jag äter något. Får en sån jävla kick av det och behöver hjälp att sluta. har hållt på i ca ett halv år nu.
USM2

USM missbrukarvård USM svarar

24.02.2023

Hej,

Jag skulle starkt rekommendera att sluta stoppa snus under förhuden, det kan sluta riktigt illa, i Danmark var det en kille som hade gjort just detta och sedan glömt bort snusen tills nästa dag, vilket ledde till väldigt svåra smärtor. Vilka långvariga effekter det kan ha är svårt att säga men de kan inte vara positiva.

Sen kommer vi till att det har blivit en vana att ta en shot med varje måltid. I din fråga framkommer det inte vad det är för shot du tar men om det handlar om alkohol så är det aldrig bra att få in alkohol som en rutin i vardagen. Vanor kan vara svåra att bryta men det är inte omöjligt. Det är också bättre och lättare att bryta vanan nu än om flera år ifall det också är något du redan nu känner att du vill sluta med. Det är jättebra att du själv funderar kring det och har bestämt dig för att söka hjälp, det är första steget mot en förändring.

Om du känner att du behöver hjälp och stöd med dessa frågor rekommenderar jag att vända dig till t.ex. ungdomsstationen Klaara i Vasa eller Fiilis i Jakobstad. De erbjuder stöd till ungdomar i frågor som gäller mentalvårds-, rusmedels- och beroendeproblematik.

 

Ha det bra,

Kristian på USM r.f.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag skickade för ca två veckor sedan in en fråga om vad som kan vara fel då jag alltid efter att jag har bajsat behöver gå och tvätta mig för att få bort alla rester, ibland till och med fler än...
Läs mera

Min flickvän nämner ofta att mina pupiller är onormalt stora, är det farligt?
Hon är egentligen den enda som reagerat på det, en gång när en av våra gemensamma kompisar var med så nämnde min flickvän ...
Läs mera

Hej
Vet inte hur jag ska börja dethör men under senaste tiden har jag bara fått större och större problem med maten. Efter precis varenda lilla matbit jag sätter i mig får jag ångest och tankar om at...
Läs mera

Hej jag är en 16 årig pojke och är rädd för döden och direkt jag blir lite sjuk elle får ont så tror jag alltid att det värsta skulle hända .
Läs mera