Vad ska jag göra

16.04.2024
Jag är en abiturient som blir student i vår. Under hösten har jag blivit kompis till en yngre flicka som går i högstadiet. Vi kallar denna yngre flicka för Maja för att göra frågan enklare att förstå. Maja och jag har snabbt kommit varandra nära och under kvällen ringer vi facetime samtal och jag hjälper henne till exempel med läxor. Hon har öppnat upp om hennes välmående till mig och jag vet inte vad jag ska göra för att hjälpa henne. Jag själv lider av ångest, depression och självskadebeteende och då Maja öppnar upp sig till mig om hennes mående blir jag triggad och vill skada mig själv. Maja har exempelvis berättat åt mig att henens föräldrar är våldsamma och att hon lider av problem med maten. Maja lider själv av självskadebeteende och berättar väldigt öppet för mig om det, jag är rädd för att jag kommer såra henna om jag säger att hon triggar mig. Maja har även berättat åt mig att hon dricker av sina föräldrars alkohol för att minska sina egna mentala problem. Jag är rädd för Majas mående och vad hon kommer att göra då jag flyttar bort om 3-4månader för att studera vidare.
LovisaTill

Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten Lovisa svarar

18.04.2024

Hej,

Tack för din text.

Det låter som en jobbig situation, både din och din kompis situation. Har du pratat med någon vuxen om ”Majas” mående? Det är svårt att som kompis kunna komma in och stödja en kompis med problem som ”Maja” har, och både du och ”Maja” kunde få stöd av att överföra din oro för ”Maja” till någon vuxen som du litar på.

Har du själv pratat med en professionell gällande din egen psykisk ohälsa? Du har också rätt att själv må bra och få stöd för ditt eget mående. Det är förståeligt att du inte vill såra ”Maja” med att berätta att hennes beskrivande av sitt eget självskadande beteende triggar dig, men du har rätt att prata med ”Maja” om det. Du har rätt att berätta hur du mår.

Det du kan göra som kompis är att prata med en trygg vuxen du litar på gällande ditt eget mående och ”Majas” mående. Överföra ansvaret för din kompis mående på vuxenvärlden och de professionella. Du bär inte ensam ansvaret för din kompis mående, även om det kan kännas så. Du kan lyssna på din kompis och uppmuntra henne att söka hjälp, om du vill, men behöver inte känna att du måste bli triggad av det kompisen säger. Du har rätt att leva ditt liv, också efter att du slutat gymnasiet.

Kom ihåg att stödchatten Ärligt talar har öppet stora delar av veckan på www.arligttalat.fi, som både du och ”Maja” kan söka mer stöd ifrån, också på kvällarna.

Ta hand om dig, du är värdefull!

Mvh,
Lovisa

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej jag har en vän som jag e ganska bra vän med jag lärde känna hen förra året och vi blev snabbt jätte nära men nu speciellt på senaste har hen ändrats jätte mycket (personlighet osv) och jag känner ...
Läs mera

Om jag rör min kuk med min väns kuk och jag kummar inuti hans penis kommer han att vara gravid
Läs mera

Hej Decibel.

Detta gäller inte egentligen mig, utan snarare min bästa vän. Vi har varit bästa vänner i över 10 år. Hon berättade nyligen om en situation som inträffade för några månader där jag anse...
Läs mera

Hej jag har ett problem som jag tycker är väldigt jobbigt. En av mina bästa vänner vill knappt umgås med mig längre på grund av att hon bara vill vara med hennes pojkvän. De har varit tillsammans i 2 ...
Läs mera