Polis 2.0

02.02.2023
Glömde o ställa denhär frågan i förra frågan, men vilka ämnen ska man satsa på i skolan och vilka linjer ska man välja i gymnasiet? Blivande polis
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare Patricia svarar

14.02.2023

Hej ”meh”,

Du blir antagen som studerande till polis (YH)-examen på basis av ett antagnings- och lämplighetsprov och behöver då ha gått t.ex. gymnasiet (andra stadiet). Jag tänker att du nog egentligen inte behöver välja någon särskild linje i gymnasiet om du inte vill av eget intresse – eftersom det som räknas är själva urvals- och lämplighetsprovet. Om du har möjlighet att välja någon så skulle det kanske i sådana fall vara bra med en idrottslinje, men där kan det ju finnas andra typer av krav du bör uppfylla. Därför blir den förberedande utbildningen extra viktig istället.

Urvalsprovet är indelat i två delar:

del 1: fysiska test, skriftligt prov, psykologiska test

del 2: psykologiska test, individuell uppgift och gruppuppgift, personlig intervju.

Jag skulle kanske därför rekommendera att du satsar på modersmål, finska, engelska och kanske samhällslära eller sen psykologi om du tänkt gå gymnasiet. Utöver det skulle det förstås vara bra att satsa på den fysiska konditionen och överlag läsa på mer om yrket generellt (se filmer, dokumentärer, läsa böcker osv).


Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej. jag och en kompis vill fara på bigday vi undrar om det är någon åldersgräns men vi hittar inget, kan du hjälpa oss?
Läs mera

hur viktigt är det att rösta?
kan man rösta från distans?
Läs mera

I vilket skede är jag tvungen att anmäla mig som enskild näringsidkare? Kan jag anmäla mig som en efter att jag fått en klient?
Läs mera

Om jag är en enskild näringsidkare, måste jag ändå anmäla det någonstans?
Läs mera