vad hamnar i brottsregistret?

02.02.2023
Kommer snatteri eller fortkörningsböter i brottsregistret och kan en arbetsgivare se detta. Eller måste en arbetsgivare be dig om tillåtelse för att kunna se ditt brottsregister.
vad är skillnaden mellan brottsregister och Åtgärdsregister. yes123
Mikael Appel

Polis Mikael svarar

29.03.2023

Hej!

Snatteri och fortkörningsböter förs inte in i straffregistret. För att en dom för ett brott skall föras in i straffregistret så skall straffet vara hårdare än böter, dvs fängelse, samhällstjänst osv.

Det finns vissa yrken där arbetsgivaren kan fodra utdrag om brottslig bakgrund, men det krävs samtycke av den som det gäller förrän ex. en arbetsgivare får ta del av dessa uppgifter.

Brottsregistret är ett register där lagakraftvunna domar införs och upprätthålls av rättsregistercentralen. Ett åtgärdsregister hos polisen kan betyda flera olika register. Ett exempel är brottsanmälningsregistret, där polisen skriver in brottsanmälningar. I detta register finns ex. uppgifter om målsägande, misstänkta och vittnen.

H: Mikael Appel

P.S. Förlåt att det tog så lång tid för dig att få svar, det är mitt fel. Polisens svar hade i misstag hamnat i min skräpkorg och jag såg det alldeles för sent. Hoppas du ändå hittar tillbaka till svaret! Mvh, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej. jag och en kompis vill fara på bigday vi undrar om det är någon åldersgräns men vi hittar inget, kan du hjälpa oss?
Läs mera

hur viktigt är det att rösta?
kan man rösta från distans?
Läs mera

I vilket skede är jag tvungen att anmäla mig som enskild näringsidkare? Kan jag anmäla mig som en efter att jag fått en klient?
Läs mera

Om jag är en enskild näringsidkare, måste jag ändå anmäla det någonstans?
Läs mera