Bpd och adhd

16.03.2023
Jag har starka funderingar om att jag skulle ha adhd och bpd men jag vet inte vem jag ska prata med om det här, hur går det till att få en diagnos och sånt, borde jag vänta tills jag är äldre? E
luckan

UngInfo svarar

20.03.2023

 Hej!

Det är jätte bra att du tar kontakt hit och du behöver inte alls vänta tills du blir äldre för att kolla vidare på det här. Det finns lite olika sätt man kan gå till väga, så det är lite fast på dig hur du vill göra och vad som känns lättast för dig. I första hand skulle jag rekommendera att du tar kontakt med skolpsykologen om ni har en sådan på skolan eller rentutav skolläkare/-hälsovårdare. Därifrån kan de sedan hjälpa dig vidare i att få remiss för utredning av din problematik. Själva utredningen kan då antingen göras av skolpsykologen eller så kan du direkt skickas vidare till ungdomspsykiatrin där du både kan få stöd och tillgång till utredning på plats där. ADHD utredningen och bpd utredningen görs antingen skilt eller av samma psykolog lite beroende på ställe och resurser.

Alternativt kan du vända dig direkt till hälsocentralen och boka tid till läkare där och berätta om dina utmaningar och din oro och då kan läkaren skriva remiss för utredning där.

Bara du kommer åt det första steget att ta kontakt med vårdpersonal blir du bra hjälpt vidare på vägen. Det kan ibland ta en stund innan själva utredningen påbörjas, men under den tiden har du sedan I alla fall tillgång till professionellt stöd och hjälp.

Hoppas du snabbt får tag på en tid och kommer vidare i processen så du får rätt sorts hjälp och stöd, så sku du också ha lättare att vara och kunna må bättre I vardagen.

Psykolog Helena, Luckan Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

inom kristendomen säger man att man borde vänta tills man är gift för att ha sex, men jag har hört att andra inte gör det. vad skulle hända om jag inte skulle göra det??
Läs mera

Hej jag har haft stora problem med självskadebeteende förut och lider även av ångest och depression min bästa vän sviker mig hela tiden hon är hela tiden men sina kille och min pojkvän prioriterar ald...
Läs mera

Varför tar det så länge fö er att svara?
Läs mera

Min bästa kompis har på sista tiden (ca 1 mån) verkat stressad och överväldigad. Hon är borta från skolan nästan varje vecka, hon har varit "sjuk", men det är inte liksom att hon är förkyld eller så, ...
Läs mera