Resa med ångest

23.02.2023
Hej, jag fick just reda på att jag ska resa utomlands om ungefär en månad. Jag har inte suttit i flygplan eller åkt utanför Finland på över 3 år. Jag älskar att resa och har alltid gjort det så det dödar mig lite inombords att jag inte ser fram emot det som jag brukar (och borde). Jag har under senaste året börjat lida av extrem ångest dagligen och har "halvt" fått diagnosed GAD. Jag tar nog 2 olika sorters medicin (en depression och en ångestmedicin 3 gånger dagligen) och går i regelbunden terapi men jag är ändå mer eller mindre konstant orolig för allting, speciellt för döden och sjukdomar.

Jag undrar ifall ni har några tips på hur jag ska göra för att klara av att resa igen? Jag får panik av att ens tänka på att sitta inlåst i ett flygplan 10km upp i luften i timtal. Sedan att bo en vecka utomlands där jag inte vet omgivningen osv.

Kan man be om nån sorts vid behovmedicin av läkare? Finns det annars nånting jag kan göra för att förbereda mig? Olika tips på att hantera min konstanta ångest så att jag ens har en chans att njuta av resan. Jag vill ju åka men det känns som om en bomb ska explodera i mig så fort jag tänker på att resa och speciellt flyga.

Jag vill verkligen inte behöva få panik på flygplanet, där finns det lixom ingenstans att fly. Jag oroar mig typ för precis allting; kommer nåt hända i flygplanet, tänk om nåt händer min familj, tänk om jag svimmar, tänk om jag får grovt näsblod igen (har hänt några gånger och då måste jag åka till akuten för att bränna fast såret i näsan för det är kollosala mängder med blod som aldrig slutar rinna), tänk om man får matförgiftning, tänk om nån bryter sig in i hotellrummet, tänk om jag blir kidnappad, var är närmsta sjukhus, tänk om man får en allergisk reaktion mot nåt nytt osv osv. Varenda dag går ut på "tänk om" frågor som konstant cirkulerar i mitt huvud och det tar kol på mig.

Kan kanske vara värt att nämna att jag även har fått diagnoserna OCD och EIPS. Dock är det största problemet denhär konstanta döds- och sjukdomsångesten som äter upp mig inifrån. Jag blev fysiskt sjuk för ett år sen och det ledde till en massa oro och panik som aldrig riktigt tagit slut fastän jag mår bättre fysiskt. Jag har just valt att ta en paus från alkohol i.om. att jag försökt självmedicinera bort ångesten och alla fysiska symtom den medger. Nu känns det bara som att jag kommer behöva dricka varenda dag för att "överleva" ångesten under resan. Jag funderar redan lixom; jag kommer måsta köpa drinkar på flygplanet, finns det vinflaskor i närbutiken där jag kan köpa en så att jag kan dricka lite varje kväll innan jag går och sova, vad kommer min förälder tänka (vi ska dela rum) osv.
LovisaTill

Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten Lovisa svarar

09.03.2023

Hej,

Tack för din text och beskrivning.

Rädsla för att flyga är helt naturligt, också fast man älskar att flyga och resa och har gjort det förut. Har du pratat med din terapeut om din rädsla för att flyga, eller som du beskrev din rädsla över att få panik på flygplanet? Din terapeut kan ge dig tips på hur man i en sådan situation kan hantera sin ångest. Jag ger längre ner i texten också några tips på hur du kan försöka att minska och hantera din ångest.

Du skrev också att du kommer att resa med din förälder, har du pratat med hen om hur du känner inför resan? Fundera om du tillsammans med din förälder kan hitta sätt att minska på din ångest inför resan. Kan ni t.ex. sitta och planera er resa tillsammans, så ni båda har info om vart ni ska, hur det ser ut där, var det känns bra att äta på plats, hur hotellet ser ut etc. Information om något som kan kännas skrämmande kan hjälpa att minska på ”tänk om” tänkandet då det uppstår. Skriv t.ex. ner informationen på ett papper eller på telefonen som du bär med dig, och som du kan ta fram och titta på för att dämpa på ”tänk om” tänkandet då det slår på. Gällande just ”tänk om” tänkandet som du beskrev så finns det tyvärr ingen lätt väg ifrån att minska på den sortens tänkande. ”Tänk om” tänkandet är ett sätt för vår hjärna att försöka hantera situationer som kan kännas som skrämmande för personen, men tyvärr kan det precis som du skrev leda till att hjärnan inte tänker på något annat. Detta sorts tänkande är mycket vanligt och något som de flesta människor upplever då och då i sitt liv. Det jag rekommenderar, för att försöka minska på ”tänk om” tänkandet, är att du tränar på att göra ångesthanteringsmetoder, för att i längden minska och stoppa ”tänk om” tankarna då de kommer.

Jag kan inte uttala mig om din fråga gällande medicin från en läkare, men det är något du t.ex. kan diskutera med din terapeut. Något som kan hjälpa ångesten över att flyga är lugnade medicin, som läkaren kan hjälpa dig med. Du behöver också få en rekommendation om medicin som passar ihop med de medicintyper du redan använder för lindrande av depressions- och ångestsymtom. Här ger jag några tips för att hantera ångest, och minska på ”tänk om” tankar:

Andas i en fyrkant

Att få kontroll över vår andning kan hjälpa till att lugna kroppen, till exempel då vi känner stark ångest. Ett tips på en andningsövning är ”andas i en fyrkant”. Övningen kan egentligen göras var som helst, huvudsaken är att du gör övningen tills du känner att kroppen lugnat sig. Övningen går till så här:

Andas in och räkna till 4 à Håll andan och räkna till 4 à Andas ut och räkna till 4 à Andas in och räkna till 4. Något som kan hjälpa dig att fokusera på andningen är att titta på något fyrkantigt/rektangulärt, t.ex. en tavelram, och följa med kanterna då du räknar.

Gör mindfulness övningar

Förutom andningsövningar kan också mindfulnessövningar hjälpa om man känner ångest. Mindfulness, alltså medveten närvaro, hjälper oss att landa i stunden och mota bort ”tänk om” tankar. Två tips på appar, där du kan hitta gratis övningar att göra och delta i är: ”Headspace” och ”Insight timer” Om det känns jobbigt att göra ledda övningar själv så kan du också på ”Insight timer” se hur många andra i världen som gör övningen samtidigt som du. Också på Folkhälsans hemsida hittar du ledda övningar, både för att hjälpa dig att slappna av och då du skall sova. Länk till övningar: https://www.folkhalsan.fi/avslappningsovningar/

Stjärnan

En annan mindfulness- och andningsövning jag kan tipsa om är stjärnan. Du kan göra den här till exempel genom att sitta vid ett bord och på ett papper framför dig rita en femuddig stjärna. Du kan också klippa ut en stjärna, helst i ett lite hårdare material som kartong. Övningen går till så är:

Fokusera på din andning. Varje gång du andas in och ut så följer du med fingret eller en penna på ena kanten av stjärnan. T.ex. så att varje gång du andas in så följer du med ett finger eller en penna inåt i stjärnan, och varje gång du andas ut så följer du med ett finger eller en penna utåt i stjärnan. Fokusera alltså din andning på att följa med kanterna i stjärnan framför dig. Fortsätt att göra övningen tills du varit runt alla kanter i stjärnan, eller tills du känner att du är lugnare i kroppen.

Pausa alkoholen

Fortsätt med din paus av alkohol. Alkohol kan ibland ses som en quick-fix av symtom som kommer då man mår dåligt, men då effekterna av alkoholen släpper så kan ibland också symtomen man försökte dämpa kännas värre. Satsa istället på att fundera på vad du annat kan göra för att hantera din ångest och ”tänk om” tänkande. Finns det t.ex. något du gillar att göra som du kan göra då tankarna på alkohol väcks? T.ex. lyssna på musik, eller en podcast, rita eller skriva eller läsa en bok?

Hoppas att det här hjälpte dig på vägen, och ta hand om dig!

Hälsningar

Lovisa

 

 

 

 

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag undrar om min ADD kan göra så att jag har IBS och VAD innebär IBS?
Jag undrar när jag behöver ta glukostabletter min kost är väldigt enformig och jag undrar ven och vilka behöver glukos tillskott?
Läs mera

Hej! Jag är 24 år gammal och har nu över ett år haft svårigheter med sömnproblem. Jag känner mig lite gammal när jag frågar om hjälp här eftersom en stor del av frågorna verkar komma från yngre männis...
Läs mera

Hej! Jag började med p-piller för ca 3 år sedan då jag blev tillsammans med min pojkvän. Har haft en del besvär med p-pillren och bytt flera ggr då de orsakat mycket nedstämdhet och håravfall(?). Hur ...
Läs mera

Jag är väldigt förvirrad då det kommer till pcos och kost/träning. Jag har läst att vissa säger att högintensiv träning tex att springa är dåligt för oss med pcos då det orsakar extra stress för kropp...
Läs mera