Skolan

19.01.2023
Hur ska man göra om man har svårt i skolan och får å gest varje dag
luckan

UngInfo svarar

23.01.2023

Hej!

Tack för din fråga, jag är glad att du tog kontakt. Jag är ledsen att höra att du har det svårt i skolan och får ångest varje dag. Det låter tungt, och så ska man inte behöva ha det. Jag vet ju inte hur länge detta pågått och ifall du redan försökt söka hjälp. Har du pratat med dina föräldrar? Om inte, så tycker jag att du ska berätta åt dem hur du känner. Det är viktigt att de vet hur du mår så att de kan stödja dig hemifrån. Jag skulle också rekommendera att du tar kontakt med skolkuratorn eller skolpsykologen och träffar någon av dem. Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga så kan du också prata med skolhälsovårdaren, hon kan hjälpa dig att få kontakt med dem. 

Sedan vill jag också berätta åt dig att trots att ångest känns väldigt obehagligt och skrämmande, så är reaktionen i sig inte farlig. Precis som andra känslor, så är ångest en känsla som kommer och går, och den varierar i intensitet. Ofta blir den starkare och starkare tills den så småningom börjar avta igen, men ibland kan den komma snabbt, utan att du är beredd. Förutom att ångesten är ofarlig, så är det också bra att veta att ångesten går över av sig själv efter en stund. Det du kan göra i stunden är att ta några djupa långsamma andetag, och försöka lugna kroppen på det sättet. Du kan också försöka fokusera på något annat, om du är i klassrummet så kan du titta dig runt omkring och t.ex. söka med blicken efter alla blå föremål, och sedan alla gula föremål, sedan röda osv. Eller så kan du tyst för dig själv benämna fem saker du kan se, fem saker du kan höra, fem saker du kan känna, fem saker du kan lukta, och fem saker du kan smaka (om fem är för många, så gör bara så många du kan). Sedan hjälper det också ofta att prata med någon när man mår dåligt. Så förutom föräldrarna och skolpsykologen/skolkuratorn så kan du också berätta åt en nära kompis ifall du har någon i skolan som du litar på. Du kan också skriva till Ärligt talat-chatten (https://arligttalat.fi/) ifall du vill chatta med en vuxen, vi har öppet alla vardagar kl 9-12 och 19-22.

Jag hoppas att du ska få den hjälp du behöver, lycka till!

mvh
Psykolog Camilla

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej. Har finland nått politiskt parti med samma värderingar som sverigedemokraterna?
Mvh. Hej
Läs mera

Förlåt, men vill helst skriva hela frågan i hemliga rutan. Detta känns för privat.
Läs mera

Jag har starka funderingar om att jag skulle ha adhd och bpd men jag vet inte vem jag ska prata med om det här, hur går det till att få en diagnos och sånt, borde jag vänta tills jag är äldre?
Läs mera