Svett, svett, svett...

18.01.2023
Hej. Jag är en 14 årig tjej som det senaste året haft problem med svettningar. Jag svettas varje dag i skolan så att det är jobbigt och väljer därför alltid pösiga, stora tröjor.(använder deo, men vill helst hålla mig borta från antiperspirant). På gymnastik-lektionerna svettas jag genast efter uppvärmningen (en massa i b.l.a ansiktet). Jag är väldigt aktiv även på fritiden, men skulle verkligen vilja kunna "ge allt" på skol-gympan för vitsordet som jag vet att jag kan få väldigt högt, men det går liksom inte utan att se ut som en tomat som just duschat i ansiktet. Jag är sjukt stressad över detta. Har andra det såhär??? Är det normalt? Dessutom rodnar jag jättesnabbt. Det är sjukt jobbigt om man pratar med t.ex. nån i klassen som man inte är jättebekväm med, och så blir man av någon anledning helt röd i ansiktet.!? Jag orkar inte med detta! Det har hållit på i ett år nu..

Hej och tack för din fråga!

Under puberteten börjar kroppen svettas mera än förut. Kroppen gör sig också av med extra värme genom att huden blir röd, som du märker under gympan. Att rodna i ansiktet under andra situationer än idrott är också normalt, vid starka känslor skickar hjärnan signaler till huden som börjar bli röd. Detta kan vara jobbigt, men går inte direkt att påverka. Istället kan man försöka vänja sig vid situationerna var man ofta rodnar. Det känns jobbigt först, men man kan börja med mindre jobbiga situationer och sedan ta sig till de svårare.

Att svettas under idrott är helt normalt, det är kroppens sätt att göra sig av med extra värme. Alla svettas vi ändå olika mycket. Det finns inte heller några naturliga ingredienser eller lösningar som minskar på detta, då det är kroppens egna funktion. Antiperspiranter blockerar svettporerna och minskar på så sätt svettningen, de irriterar oftast inte huden.

Det låter som ett jobbigt situation för dig. Om problemet fortsätter kan det löna sig att gå och diskutera med t.ex. skolhälsovårdaren och få flera tips. Men det är helt normalt att börja svettas mera och rodna lättare i din ålder."

Källor:
https://www.umo.se/kroppen/ rodna/att-rodna/
https://www.terveyskirjasto. fi/dlk00630
https://www.internetmedicin. se/behandlingsoversikter/hud- venereologi/hyperhidros/

Det är Gilbert Simons som svarat på frågan.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag skickade för ca två veckor sedan in en fråga om vad som kan vara fel då jag alltid efter att jag har bajsat behöver gå och tvätta mig för att få bort alla rester, ibland till och med fler än...
Läs mera

Min flickvän nämner ofta att mina pupiller är onormalt stora, är det farligt?
Hon är egentligen den enda som reagerat på det, en gång när en av våra gemensamma kompisar var med så nämnde min flickvän ...
Läs mera

Hej
Vet inte hur jag ska börja dethör men under senaste tiden har jag bara fått större och större problem med maten. Efter precis varenda lilla matbit jag sätter i mig får jag ångest och tankar om at...
Läs mera

Hej jag är en 16 årig pojke och är rädd för döden och direkt jag blir lite sjuk elle får ont så tror jag alltid att det värsta skulle hända .
Läs mera