Utanför skolområde

18.01.2023
Får lärar film ein utanför skolåmråde och ta bild tå man e inom skolområde
Ida Sulin

Juristen Ida svarar

24.07.2023

Hej,

Det är litet svårt att svara på din fråga, då det inte framgår om läraren filmat i samband med skoluppgifter eller inte. 

I sin tjänst som lärare får läraren nog filma och fota eleverna både på skolan och utanför i samband med skoluppgifter. Exempelvis kan en gymnastiklärare filma en fotbollsmatch också utanför skolområdet. En annan sak är att den filmade eleven själv (vårdnadshavarna) bestämmer vad bilderna får användas till, dvs även om en lärare har filmat eller fotat behövs separat tillstånd från varje elev för att få använda bilderna till något överhuvudtaget. 

Sen kan ju en lärare filma och fotografera som privatperson, dvs utanför sitt arbete. Då gäller samma regler som för oss alla: på allmänna platser som gator, torg osv får man fotografera och filma. Det hör till god kutym att fråga om lov ifall enskilda personer kommer med på fotona. 


Hälsningar, 
Ida Sulin

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, om man kör fyrhjuling utan körkort på vägen. Vad får man för straff då? Vad är chansen att dom skjuter upp körkortet?
Läs mera

Hej
Vad ingår i mopedhanteringsprovet?
Jag vet typ att man ska kunna bromsa från en viss hastighet under en viss sträcka typ men vad är den hastigheten och sträckan? Och vad annat ingår? Ska man kunna...
Läs mera

Hur lång är sträckan man ska bromsa på i hanteringsprovet?
Läs mera

Hej jag undrar om det är olagligt att byta avgasrör på mopeden
Läs mera