Vakna på morgonen

01.02.2023
Jag vill börja vakna tidigare på morgonen, jag har på ca 7 alarm men jag stänger av dom. Hur ska jag göra för att inte somna om efter väckarklockan ringt. Flamingo
Rosanna

Praktikant vid Decibel Rosanna svarar

03.02.2023

Hej!

Tack för din fråga! Det är många människor som kämpar med samma problem som du, kan ge lite tips på vad som kan hjälpa dig att komma igång på morgonen.

 • Gå och lägg dig tidigare. Ifall du har svårt att somna kan jag rekommendera att du lyssnar på något avslappnande. Du kan söka på Youtube: "relaxing music or sounds for sleep".
 • Om du har svårt att somna i tid kan du prata med dina föräldrar om du skulle få pröva på melatonintabletter (naturligt ämne som finns att köpa i matbutiker receptfritt) och om dom är okej med det rekommenderar jag att du tar en tablett (första gångerna kan du ta bara en halv) ca 1h före du vill somna.
 • Lägg ifrån dig telefonen i tid innan du ska somna, telefonen har en tendens att väcka hjärnan och den gör det svårt för din hjärna att varva ner inför att sova.
 • Ha telefonen så pass långt ifrån din säng att du måste stiga upp och ta några steg för att stänga av ditt alarm, men ha den inte så långt borta att du inte hör larmet. Gå INTE tillbaka till din säng!
 • Fråga dina föräldrar om du kan få en gammaldags väckarklocka (ju värre och högre ljud desto bättre).
 • Förbered allting kvällen innan. Lägg färdigt ut vilka kläder du ska ha, packa din väska osv.
 • Börja röra på dig medan du ligger ner i sängen. Det kan vara svårt att gå från att ligga helt stilla till att plötsligt stiga upp, börja stretcha din kropp och väck upp den ordentligt innan du sätter dig upp.
 • Sätt på musik som du gillar och som får dig att vakna till.
 • Ha en varm tröja eller morgonrock nära till hands. Det kan vara jobbigt och kyligt (speciellt på vintern) att krypa upp från sitt varma täcke men om du har något varmt att sätta på kroppen direkt är det inte lika besvärligt.
 • Försök hitta något som du kan börja göra på morgnarna som du kan se fram emot och som får dig att verkligen vilja stiga upp ur din säng, T.ex. förbered ett riktigt gott morgonmål, ta en skön dusch och ha lite self care innan du påbörjar din dag.
 • Kom överens med en kompis att alltid ringa videosamtal till varandra när larmet gått och gör det till er rutin att alltid påbörjar era morgnar tillsammans.

Jag hoppas att de här tipsen kan vara till hjälp. Kram!

/Rosanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej. Har finland nått politiskt parti med samma värderingar som sverigedemokraterna?
Mvh. Hej
Läs mera

Förlåt, men vill helst skriva hela frågan i hemliga rutan. Detta känns för privat.
Läs mera

Jag har starka funderingar om att jag skulle ha adhd och bpd men jag vet inte vem jag ska prata med om det här, hur går det till att få en diagnos och sånt, borde jag vänta tills jag är äldre?
Läs mera