Abort

15.02.2021
Hej, jag funderar hur man skall gå till väga för att boka abort & var gör man abort?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

16.02.2021

Hej,

Om din mens är sen mer än ett par dagar och du vet att det kan finnas risk för graviditet så tycker jag att du skall testa dig. Om testet då skulle visa negativt så är det bara att vänta på mensen. OM det däremot skulle visa positivt så kontaktar du hvc och ber om en läkartid. De kommer då att lägga remisser åt dig till urinprov där de kollar graviditet och testar dig för klamydia.

Vid läkarbesöket går ni igenom när du har haft din senaste mens och när du har blivit gravid, för att försöka reda ut hur långt hunnen graviditeten är. Sedan skriver läkaren en remiss till sjukhuset där aborten utförs.

Om det känns som att du har frågor eller om du inte är helt säker på vad du vill göra så föreslår jag att du kontaktar preventivrådgivningen på din hemort. En barnmorska eller hälsovårdare kan hjälpa dig att gå igenom olika alternativ och se på saken från olika perspektiv. Det är alltid du själv som fattar beslutet, men det kan kännas skönt att tala med någon om saken eftersom det kan vara ett tungt och svårt beslut trots att man vet att man gör rätt.

Lite beroende på hur långt hunnen graviditeten är och hur situationen ser ut i övrigt så görs aborten oftast på sjukhuset och oftast med läkemedel. Endast om det handlar om en längre hunnen graviditet eller andra tungt vägande skäl görs en skrapning. De kommer hur som helst att ta väl hand om dig på sjukhuset, så oroa dig inte över det. Du är varken den första eller sista som går igenom detta.

Men detta är alltså OM du skulle vara gravid. Så börja med att testa dig. Förhoppningsvis är oron helt obefogad.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Måste föräldrarna veta om att man ska börja med p piller?
Läs mera

Hej!

Jag har använt Zoely i 3 månader. Min första mens hade jag sjukt paha mensvärk medan andra var mycket lindrigare. Är på mitt sista sockerpiller och har inte ännu fått mens. Är det normalt att m...
Läs mera

Hej! Samma frågeställare som ställde frågan om p piller gratis tills man är 20. Enligt min barnmorska är det endast tills man är 20 man får det gratis? Ska det verkligen vara 25 år i hela Finland?
Läs mera

Hej!
När man är under 20 så får man ju hämta ut gratis p piller från sin egen hälsostation, hur gör man sedan när man fyllt 20? Bör jag fråga min egen hälsostation eller kommer man bara kunna gå till ...
Läs mera