Kan man ha en ätstörning även om man är normalviktig? Vad betyder egentligen ätstörning UNS? jag tror min kompis lider av det. Var kan hon få hjälp? Vi bor i Vasa.
Hej, vilken tur din kompis har som har en vän som du <3
Det är ledsamt om man misstänker att någon i ens närhet har någon form av ätstörning. Det finns ju både mildare varianter men också väldigt allvarliga. Därför är det nog bäst att man tar tag i det genast så det inte hinner gå för långt. Här kommer några påståenden som man kan kolla om man tillhör riskgruppen med:
- Tänker du ofta på mat och vikt?
- Är du missnöjd med din kropp?
- Tränar du överdrivet?
- Kräks efter måltider?
- Går du ofta på diverse dieter?
- Väger du dig ofta?
- Får du ångest efter du har ätit?
- Ångest efter godis, snacks, efterätter etc?
- Är du fixerad vid att äta nyttigt?
- Vill/försöker du gå ner i vikt trots att du är normalviktig?
- Lyssnar du på ditt huvud istället för din kropp?
.. har du svarat ja på någon av frågorna så kan du ha någon form av ätstörning.
För att ha en UNS-ätstörning behöver man inte ha någon speciell kroppsvikt. Man kan vara underviktig, normalviktig, överviktig eller grovt överviktig. En ätstörning sitter inte i vikten, utan i huvudet. Har man ett osunt förhållande till mat eller till sin kropp på något sätt så har man en ätstörning. Källa: http://anorexibulimi.blogg.se/2009/december/atstorning-uns.html
Jag antar att du redan läst allt vi skrivit om ätstörningar på våra informationssidor:http://www.decibel.fi/swe/Atstorningar.752.html
Om ni skulle vara i skolan nu skulle skolhälsovården var det naturliga stället att vända sig till, men nu är det ju sommarlov ännu flera veckor. Man kan nog också vända sig till sin egen hälsostation, boka en tid för att gå genom matvanor mm.
Det finns ju ingen egentlig ätstörnings klinik i Vasa, närmaste är i Jakobstad och Kokkola, man kan nog också kontakta dem direkt, men det bästa skulle nog vara att börja med den egna hälsostationen.
Eller kanske allra allra föst att du/ni skulle prata med någon vuxen som ni båda känner förtroende för. Det behöver inte vara någons förälder, det kan vara någon på ungdomsgården, nån storsyster eller moster eller faster eller helt enkelt nån ni litar på. Nu skriver du inte om din kompis också tycker att hon har problem eller om det bara är något som du har sett och märkt. Det är ju annars väldigt vanligt att den som drabbas inte tycker att den har något fel, den tycker att allt är normalt.
Det kan därför vara svårt att få med henne till någon för att prata. I Vasa finns ju också Folkhälsans tonårspoliklinik kolla här: http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Ung-och-skola/Tonarspolikliniker/Tonarspoli-Osterbotten/
Som jag redan skrev lyckost din kompis som har en sån vän som du som verkligen bryr sig <3 <3 <3
Hoppas ni/hon får den hjälp som behövs.
Kramar från ungdomsinformatören Sanna
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar