Flytta hemifrån

23.11.2020
Hej! Mina föräldrar skilde sig i somras och jag bor numera med min mamma i en lägenhet. Jag är 16 år och går första året i gymnasiet och skilsmässan har särat på vår familj enormt och jag tål inte längre att bo med dem. Om jag inte har ett jobb, går i gymnasiet och skulle bo själv, Vad skulle jag få för stöd?
Tacksam för hjälp!
after eight

Uppsökare Camilla, Sari och Ida svarar

30.11.2020

Hej!
 När man är minderårig och vill flytta hemifrån så bör det vara med föräldrarnas/förälderns tillåtelse och det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop ifall föräldrarna inte hjälper till . Är man under 17 år så får man fortfarande barnbidrag, vilket betyder att man inte har möjlighet att få studiestöd eller bostadsbidrag.  Efter att man fyllt 17 år så kan det vara möjligt att få studiestöd (finns vissa regler när man får och inte får, går att kolla på FPA:s hemsida HÄR) och i så fall även bostadsbidrag.

Redan som 16-åring har man möjlighet att få ett läromaterials tillägg på 47,26€ per månad ifall föräldrarna inte tjänar mera än 41 100 per år, söks via vanlig studiestödsansökan.
Har du frågor och vill ha hjälp med något så kan du alltid kontakta uppsökande ungdomsarbete. (I Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby, Kronoby och Larsmo hittas kontaktuppgifterna till uppsökarna HÄR)

Hälsningar, Camilla
uppsökande ungdomsarbetare

 

P.S. Om du känner att du vill skriva av dig mera om det du upplever i din hemmiljö så skriv gärna in till oss igen, ibland kan det vara skönt att bolla tankar med någon utomstående.
Kram, Kix på Decibel-teamet

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag planerar att söka in till ett gymnasium i Vasa men just no bor jag hos mina föräldrar på annan ort. Hur fixar jag bostad absolut så billigt som möjligt och kan jag få några bidrag? Mina föräl...
Läs mera

Hej, jag och min kompis planerar på att studera vid Helsingfors universitet och har tänkt bo tillsammans i en lägenhet! Vad är bra priser på en lägenhet som två personer delar i Helsingfors?
Läs mera

Hej javet int va ja ska göra. Ja bor i ett tvåvåninghus me 5 lägenheter där ja själv bor i högra nedre hörnet å de e min granne i mitten som är problemet. De har en hund som måst vara under 1 år, gans...
Läs mera

Hej!

Jag har börjat studera och har nu flyttat till en annan kommun. När jag flyttade gjorde jag en flyttanmälan och är nu inte inskriven längre i min kommun som jag kommer ifrån, betyder också att j...
Läs mera