Mår illa av mat!!!!

14.03.2019
Hej!! Jag är en 12 årig kille som på sista tiden har mått ganska dåligt. Det är ofta när jag ska äta framförallt frudkost men också andra måltider som jag sitter där med min tallrik gröt och så börjar jag må illa. Det känns inte som magsjuka eller så för det har inte kännts som om jag ska kräkas med jag blir extremt osugen på mat och får därför inte i mig så mycket. Jag sportar 3 gånger i veckan. Jag undrar om ni kan ge några exempel på vad det kan bero på och vad som orsakar det. 12 årig kille
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi svarar

20.03.2019

Hej! Att äta är en ganska så invecklad process som man sällan tänker på när den funkar som den ska. Det krävs att hjärnan samarbetar med munnen och hela mag-och tarmkanalen. När vi har för lite mat i magen så signalerar den till hjärnan att vi ska bli hungriga. Detta gör att hjärnan börjar fundera på mat och vi kanske föreställer oss vår favoriträtt och söker upp något ätbart. När vi väl har hittat maten så har också hjärnan och våra sinnen en stor inverkan. Om vi förknippar maten vi har framför oss med något positivt och det ser gott ut och doftar gott så blir vi antagligen mer hungriga medan om maten luktar konstigt eller inte ser aptitlig ut så kanske vi mer ogärna äter den. Sedan kommer smaken, som ska ta oss genom måltiden, smakar det gott så går det lätt att äta, och tvärtom. Matens väg ner i magen går genom munnen där maten tuggas, ner genom svalget där maten sväljs ner i matstrupen och sedan ner i magsäcken och tarmen. Om vi har problem på något av dessa ställen (ont i tänder/svårt att tugga, sväljningsproblem, trång matstrupe, magsäck som inte tömmer sig som den ska eller tarmar som inte tål det vi äter eller är förstoppade) så kan vi få en nedsatt matlust. Hjärnan som ska ge oss en bra matupplevelse kan också störas av annat som till exempel att man är stressad, nedstämd, ångestfylld eller mycket trött. En nedsatt aptit kan också vara tecken på inflammation i kroppen eller någon sjukdom.

Du kan fundera kring om det bara är vissa maträtter som du börjar må illa av och isåfall vad du istället kunde äta. Se till att ha regelbundna matvanor (exempelvis frukost + lunch + middag + mellanmål x2). Blir du först hungrig och sedan när du sätter dig och ska äta så börjar du må illa eller mår du illa hela tiden? Kommer illamåendet före eller efter du börjat äta? Har du haft några problem med att bajsa på sistone/haft ont i magen? Känner du dig nedstämd? 

Hur som helst tycker jag att du ska prata med dina föräldrar och boka en tid på hälsocentralen. Du är ung och behöver kunna äta ordentligt för att växa och orka med skola och träning. Ett dåligt intag av mat påverkar också humöret. Det är nog bra att en läkare får träffa dig, undersöka dig och ta lite prover så kan ni förhoppningsvis komma underfund med vad det är som gör att du blir illamående!

Lycka till!

// Heidi

1 Kommentarer

  • Elias 14/03/2019 3:33pm (2 månader sen)

    Hej! Jag har haft samma problem för ungefär 1 år sedan när jag nästan gick bort. Mår du illa bara när du ska äta? Dricker du mer än vanligt? Går du på toa mycket? Om du dricker mycket och går på toa mycket så tycker jag att du ska kolla upp det. För jag hade dessa problem förra året när jag fick diabetes.

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.