Droger

30.04.2023
Hej! Ja e 15 å har börjat festa å så, röker tobak å en hel del. Men senast tiden har jag blivit så sugen av att testa droger, jag mår jätte jätte bra då jag har druckit alcohol så vill prova droger. Ja har aldri provat droger men ja e jätte sugen, de känns samma som att vara tobaks sugen men jag e drog-sugen fast jag har aldrig testat
Angelica

Praktikant vid Decibel Angelica svarar

02.05.2023

Hej på dig!

Jag vill börja med att säga att jag tycker att det är bra att du skriver hit. Det gör mig glad!

Det du skriver om däremot är oroande. I den ålder du är i så är det vanligt och helt normalt att vilja testa på nya saker men det betyder inte att det är bra. Jag antar att du redan vet att varken alkohol, nikotin eller droger är okej för en femtonåring och det finns ju orsaker till det. Din kropp utvecklas massor nu och att tillföra skadliga ämnen är inte bra för den utvecklingen, varken fysiskt eller psykiskt. Hjärnan och kroppen tar skada av det.

Du skriver att du mår jättebra av att dricka alkohol men där vill jag ifrågasätta. Hur pass lång tid av välmående pratar vi om? Alkohol har den egenskapen att man brukar må bra en kort stund men sedan får man en massa konsekvenser efteråt: man mår illa fysiskt, man beter sig på sätt man annars inte skulle göra vilket skadar tex relationer, man får mer ångest, man kanske gör bort sig och skäms, man kan få minnesluckor och i värsta fall skadar man sig själv eller andra. Listan kan göras lång där och därför undrar jag hur pass bra man egentligen mår av den där alkoholen, även om vi har en tendens att efteråt minnas just den korta stunden då vi mådde bra. I längden blir det alltid värre, aldrig bättre av för mycket alkohol.

Droger funkar likadant. Det slutar så gott som aldrig bra och risken med att det kanske känns så i början är att man fortsätter och om man fortsätter så slutar det aldrig bra. Det finns risk att man blir beroende och hamnar man där så är det svårt att komma ur det. Ett beroende är något som tar över hela livet och i många fall börjar det av en så enkel sak som att alkohol eller droger får en att må ”jättebra”. Nu kanske du tänker ”det skulle ändå aldrig hända mig” men det finns ingen garanti för det och därför är det inte värt att testa.

Det låter som om du är en nyfiken människa. Det finns andra sätt att utforska den nyfikenheten på som inte involverar att du själv tar skada. Det finns många sätt att må bra på. Prova något annat än droger. Träning tex frigör endorfiner, det är ”kroppens eget morfin” (de har en morfinliknande effekt) och det kanske låter tråkigt eller jobbigt men till skillnad från droganvändning så är träning också bra för kroppen.

Att använda sig av sinnesförändrande substanser som alkohol och droger kan vara en form av flyktbeteende, ett sätt att ”hantera” jobbiga känslor. Finns det något du flyr från? Alkohol och droger är en lätt "lösning" på problemet men de bjuder bara på en tillfällig lättnad och de skapar fler problem utan att ta bort grundproblemet. Om det är så att du flyr från något som känns jobbigt så är en betydligt bättre lösning att istället ta hand om det som känns tex genom att prata om det. Känslor är inte farliga, men att inte känna dem utan istället fly in i destruktiva beteenden blir lätt farligt. Det är inte värt det. 

Jag fattar att det är svårt att tänka långsiktigt men försök ändå påminna dig själv om detta: i längden kommer du inte att må bättre av att testa droger.
Det lovar jag.

Ta hand om dig!
Angelica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har under ksk sedan i mitten av juli mått dåligt med allt från ångest till panik. Direkt jag inte är ute med vänner eller sånt får jag värdens klump i bröstet och vill bara gråta. Jag övertänker a...
Läs mera

Hur länge ska man vapea före man börjar märka av de dåliga sidorna, ex dåliga lungor eller gula tänder?
Läs mera

Hej!
Är det sant att man kan återhämta sig helt om man slutar röka vid 30 års åldern?
Läs mera

Hej! Vad är skillnan på rött, blått, silver och guld tobak?????
Läs mera