Efter gymnasiet

31.01.2023
Hej! Jag är 14 och vet inte vad jag ska göra efter grundskolan. Jag har väldigt höga betyg i skolan och min mamma, lärare, släkt o.s.v är övertygade att jag ska välja gymnasiet om 1,5 år. Det är dock inte jag. Jag vet att det hade gått bra med tanke på vitsord, men mentalt vet jag ej.. jag kämpar redan med stress och prestationsångest och är rädd att gymnasiet skulle knäcka mig. Bara för att jag har höga betyg betyder det ju inte att jag vill fortsätta på samma spår. Jag har tänkt på Solvalla eftersom jag älskar sport, tränar mycket och är bra på det, men brorsan valde Solvalla och det känns ju lite härmigt..? Jag SKA INTE ha ett stillasittande jobb, då får jag nog inget gjort haha. Jag klarar max 1 framför skärm i sträck och har nog ett mycket mindre medeltal på skärmtid jämfört med andra i min ålder! Så aktivt jobb!
Vad ska jag göra? Vad påverkar valet efter grundskolan framtida jobb?
luckan

UngInfo svarar

03.02.2023

Hej! 

Och tack för din fråga!


Själv skulle jag rekommendera att du väljer att studera något som du är intresserad av. Om det känns som Solvalla är ett bra alternativ så tycker jag att du ska fundera extra på det. Du skriver också att du älskar sport, att röra på dig och inte vill ha ett stillasittande arbete i framtiden, så då kunde kanske Solvalla ge dig fina möjligheter till framtida arbete som inte är stillasittande. Du skriver också att din bror valde Solvalla och att det känns lite som du skulle härma honom om du också valde Solvalla. Ni verkar ju ha liknande intressen med din bror och ifall din bror har trivts/trivs på Solvalla så betyder det ju att det är en bra utbildning, och han vill säkert också att du ska få en bra och rolig utbildning som du trivs i. :)


Du kunde också testa på att göra olika karriärtest (finns en massa på nätet) som kanske kunde öppna upp lite vad det finns för jobb med dina intressen. Du kan också gå till studiehandledaren som finns i skolan och diskutera med hen om alternativ efter högstadiet, samt hur valen påverkar framtida jobb. 


I dagens läge så är det vanligt att man också byter bransch. Det betyder, att fastän du väljer att studera en sak nu, så är du inte fast i den branschen för evigt. Som vuxen kan du vidareutbilda dig så att du bygger på den examen du har, som i sin tur öppnar möjligheter för ett annan jobb, eller börja studera något helt annat. Möjligheterna är stora i dagens läge. 


Lycka till! :)

Med vänlig hälsning ,Katharina Koschinski, Luckan Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Kan man som socionomstuderande komma till er på ledarskapspraktik?
Läs mera

hur mycket kursböcker i samhällsvetenskaper i Åbo är på finska? och allmänt fast studiesspråket är svenska, hur mycket finsk litteratur brukar dyka upp?
Läs mera

Hejsan! Jag går i ettan för tillfället och jag vet inte riktigt vad jag ska välja för studieavsnitt inför tvåan då jag inte är säker på vad jag ska skriva i studenten. Min fråga handlar egentligen spe...
Läs mera

Hej! Vad kan man jobba som om man studerat hälsovetenskaper vid ÅA (med huvudämne vårdvetenskap)? Var kan man jobba och vilka yrkestitlar kan man ha, samt hurudan lön har dessa yrken?
Har förstått at...
Läs mera