Nikotinets effekt på kroppen

20.03.2023
Hej!
Varför sägs nikotin vara skadligt för kroppen (på grund av att det höjer blodtrycket under en viss tid) då sport och koffein har samma effekter? 2003
USM2

Missbrukarvård USM svarar

24.03.2023

Hej,

Tack för din fråga. Kortfattat så har nikotin flera olika effekter på kroppen. Att nikotin kan höja blodtrycket är en av effekterna, andra är t.ex. minskad aptit, uppiggande eller avslappnande effekt eller att belöningscentret aktiveras i hjärnan. Speciellt den sistnämnda effekten om belöning utan att ha ”förtjänat” den kan i längden leda till ett beroende. Ett nikotinberoende hos unga människor kan negativt påverka både hjärnans och kroppens utveckling.

Det är inte så vanligt att man får i sig ”rent nikotin” eftersom nikotin oftast intas tillsammans med tobak och många andra ämnen i form av cigaretter eller snus. Flera av dessa ämnen är väldigt ohälsosamma och cancerogena. Det samma gäller även t.ex. e-cigaretter, även i dem finns det en stor mängd ämnen som man ännu inte är säker på hur de påverkar kroppen i längden.

Folkhälsomyndigheten i Sverige betonar att nikotin är ett akuttoxiskt ämne som är starkt beroendeframkallande. Regelbunden användning av nikotinprodukter kan p.g.a. de beroendeframkallande och hälsoskadliga egenskaperna bidra till en negativ utveckling av folkhälsan. Samtidigt lyfter Folkhälsomyndigheten upp att speciellt barn och ungdomar bör undvika nikotin eftersom de lättare fastnar i ett beroende.

Nikotin kan även ha en negativ inverkan på t.ex. hjärta och kärlen. Om nikotinkonsumtionen är hög och regelbunden har man ofta konstant högre blodtryck. Höjt blodtryck från koffein och sport är ofta lättare att hantera eftersom konsumtionen av koffein eller utövandet av sport inte är lika konstant/regelbundet som intaget av nikotin är.

När man jämför sport med nikotin eller koffein så är det ganska stor skillnad. Nikotin och koffein är båda substanser som kommer utifrån och påverkar kroppen medan kroppen genom sport/motion bryta ner sig själv och bygga upp sig starkare. Kroppen har alltså bättre kontroll över sina reaktioner i situationen än om det kommer ämnen utifrån som påverkar t.ex. blodtrycket.

Om man ser på fenomenet mer långsiktigt är det ännu lättare att se skillnaderna, regelbunden motion brukar i längden sänka blodtrycket och bidra till en hälsosammare tillvaro och kropp.

Ha det bra!

Kristian på USM r.f

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej
Jag har alltid undrat var man köper tobak och snuns? Säger man till i kassan typ i prisma vad man vill ha eller måste man gå till något annat ställe? Säljer dom tobak och snus i vanlig kassa i pri...
Läs mera

Hej, är en tjej på 18 år, blir sådär najs full på 5 lonkero på ca. 4h alltså lite mer en en i timmen. Nu har jag skaffat en 20% kossu flaska som e 70cl… och nu undrar jag hur mycket jag ska dricka av ...
Läs mera

Hej!
Allt flera studier kommer fram som bevisar att snus inte orsakar cancer eller att det alls skulle vara farligt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. På Internet läser man att snus kan orsaka h...
Läs mera