Passiv rökning (?)

23.03.2023
Hej decibel!
Jag undrar om jag själv som aldrig rökt kan bli "påverkad" av att någon i mitt umgänge röker medans jag är med dem, tex min mamma röker och har också vänner som gör det, så undrar om jag är utomhus/på samma ställe med dem medans de röker om det också "skadar" mig? Pocahontas

Ungdomsledare Hannah svarar

30.03.2023

Hej!

Då du står bredvid en person som röker och andas in tobaksröken, utsätts du för passiv rökning. Passiv rökning är också skadligt, eftersom man också då får i sig en del av gifterna dvs. nikotinet och alla andra kemikalier som den brinnande cigaretten producerar. Den passive rökaren får ändå i sig mindre kemikalier än rökaren tack vare att röken hinner spädas ut innan den når lungorna. Men t.ex. allergier och astma kan bli värre. Passiv rökning ökar också risken för andra allvarligare sjukdomar som t.ex. lungcancer.

Upprepad passiv rökning under en längre period kan orsaka samma hälsorisker som för en person som röker, även om risken är lägre. Barn är extra känsliga för passiv rökning eftersom deras immunförsvar inte är färdigutvecklat och luftvägarna är trångare än hos en vuxna.

Du kan inte påverka det som redan hänt, istället får du fokusera på vad du kan göra nu. Du kan såklart undvika att stå bredvid dina vänner då de röker. Du kan också tala med dem om saken, t.ex. säga att du verkligen tycker om att vara med dem, men att du inte vill följa med då de går ut för att röka.

Du har också rätt att säga att du inte vill att de ska röka bredvid dig. Det handlar om din kropp och din hälsa! De som röker behöver kunna ta hänsyn till de som inte röker. Är de dina vänner så borde de nog förstå och respektera detta.

Men ifall det känns för jobbigt att säga till och stå på dig, eller om du av någon orsak ändå råkar stå bredvid någon som röker, så kan du försöka ställa dig enligt vindens riktning så att tobaksröken blåser åt andra hållet.

Ta hand om dig!

Rusmedelsförebyggande koordinator Hannah

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej jag ska till tandläkaren och morsan låter mig inte gå själv. Jag har testat snus 4 gånger och tänker aldrig göra om det. Är det någon risk att tandläkaren ser någonting? Det har gått typ en eller ...
Läs mera

Hej!
Hur länge skulle ni säga att cannabinoiden thc/HHC stannar i vävnader/blodet om man har rökt ett par gånger? Jag har märkt att jag fortfarande känner av en svag effekt vid bröstet, kan det göra m...
Läs mera

Hur ska jag göra när jag försöker sluta röka men kan inte, det är svårt för jag är beroende och blir typ arg om jag inte får, vad ska göra för att klara av att sluta.
Läs mera

Lol

Hejj
Jag har inte en direkt fråga men funderar bara lite.
Jag dricker ca. Alkohol 1 gång i veckan, dvs på helgerna på fest typ och började dricka för lite mer än ett år sedan.
Redan från första gången...
Läs mera