Allergi

05.05.2024
Hej, jag är otroligt allergisk mot pollen. Nu på våren (och senare under sommaren) reagerar jag mycket kraftigt. Jag isolerar mig inomhus under denna tid för att se till att jag i all fall orkar göra något och inte blir allt för sjuk.

Finns det något jag kan göra åt detta? Äter full dos antihistamin i tablett, nässpray och ögondroppar, ändå är det så här. Jag ska inte behöva isolera mig hela våren/sommaren pga allergi, något måste jag väl kunna göra då detta påverkar mitt liv mycket.

Hört om hyposensibilisering, men att ta sprutor så ofta som man ska göra är inget alternativ pga kraftig nålfobi. Anonym
luckan

UngInfo svarar

13.05.2024

Hej!

Tack för din fråga! Vad tråkigt att höra att du lider så mycket av din allergi.


Allergier beror på att kroppens immunförsvar tolkar något som egentligen inte är farligt som något som är det, i ditt fall då pollen. Då pollen kommer in i kroppen, oftast via andningsvägarna, sätter din kropp då igång en motreaktion genom att aktivera immunförsvaret, och det uppstår inflammation. Inflammationen ger upphov till de symptom som uppstår vid pollenallergi, som nästäppa, snuva, klåda och rinnande ögon. 


När det gäller behandling av allergier kan man antingen försöka minska symptomen genom att dämpa inflammationen eller så kan man, särskilt om det är fråga om en svårare allergi, försöka vänja kroppen sakta men säkert vid ämnet som orsakar allergi.


Antihistamin är ett läkemedel som hämmar ett av medlingsämnena i immunreaktionen, histamin, och det är alltså bra att ta det. Ögondroppar hjälper genom att fukta ögonhinnorna.


Du nämnde dessutom att du använder nässpray. Vid allergi är det viktigt att använda rätt nässpray; “vanlig” öppnande nässpray kan förvärra symptomen eftersom det torkar ut slemhinnorna. Ofta rekommenderar man istället att man använder nässpray med kortison som dämpar immunreaktionen lokalt. Det tar några veckor före den når full effekt men ger också bättre resultat. Det är bra att se till att man fuktar slemhinnorna; t.ex. att skölja slemhinnorna med saltvatten först, sedan ta kortisonnässprayen, och sen ännu använda en nässpray med A-vitamin och/eller sesamolja för att ge fukt.


Jag rekommenderar att du uppsöker läkare eftersom dina symptom är så besvärliga, så att din allergi kan undersökas närmare och du v.b. kan få remiss till allergipoliklinik. Nämn nålskräcken för läkaren. Nu för tiden kan vissa hyposensibiliseringar utföras med tabletter, t.ex mot björk."


Det är Joanna Fuhrmann från Thorax medicinarklubb som svarat på frågan.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag har redan besökt min hälsovårdare på skolan, samt tagit kontakt med HVC och fått en läkares utlåtande - men känner ändå inte att jag fått någon hjälp.
För två månader sedan gick jag på en ...
Läs mera

Hej! Om man är i för tidigt klimakterie och saknar folliklar, kan man få folliklar av sig själv naturligt att de bildas eller kan man helt enkelt inte bli gravid och få fungerande folliklar alls?

V...
Läs mera

hej jag är otroligt orolig när jag undersöker min mage genom att klämma på den så känner jag typ en ”korv” på vänster sida nedredel av magen. Är livrädd att detta är cancer och vägrar gå till läkaren....
Läs mera

Hej! Jag har har Caias duo eye pencil och har testat den ifjol ett antal gånger (max 10). Jag var dock inte nöjd med den och har sen inte använt den på ett år. Det har nu kommit fram att den var gifti...
Läs mera