Vita illaluktande klumpar i underlivet

24.05.2023
Hej, jag är 16 år och har vita illaluktande klumpar i mitt underliv. Är detta normalt? Vad kan jag göra åt saken?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

30.05.2023

Hej,

Alltid om man upplever att underlivet (eller någonting som kommer från slidan) luktar illa, eller luktar främmande jämfört med tidigare så är det ett tecken på att någonting är "fel". det behöver inte betyda att det är någonting allvarligt, men det kan röra sig om en infektion, en könssjukdom eller att pH-värdet och bakteriefloran i slidan är ur balans.

Det du nu får fundera över är om du har några andra symtom? T.ex. att det kliar, svider eller gör ont. Syns det någonting "oavnligt" i underlivet eller har dina flytningar annars ökat? Har du haft oskyddat sex så att det kan röra sig om en könssjukdom?

Om flytningarna är vita och innehåller klumpar eller ser gyniga ut så brukar det vara ett typiskt tecken på svampinfektion, men beroende på om du har några andra symtom eller inte så tycker jag att det skulle vara bäst om du antingens gick och diskuterade saken med din skolhälsovårdare eller kontaktade preventivrådgivningen. Då kan hälsovårdaren/barnmorskan vid behov ställa frågor och skriva en remiss till bakterieodling/test för könssjukdomar. Bakterieodlingen går till så att du går till laboratoriet där du får anvisningar om hur testet skall tas, sedan går du in på toaletten och tar testet med en bomulsspinne som du för runt i slidan. Om det kan röra sig om en könssjukdom så kan det också behövas ett urinprov.

Anledningen till att det är bättre att testa sig än att gå direkt till apoteket och köpa t.ex. svampmedicin är just det att man då får svar på exakt vilken typ av infektion det är, så att man inte behandlar sig för fel sak. Om man t.ex. behandlar sig för svampinfektion men problemet i själva verket är någonting annat så kommer problemet sannolikt att fortsätta.

Även om det kan kännas pinsamt att gå och tala med hälsovårdaren om en sådan sak så behöver du inte alls känna dig självmedveten över denna sak. Hälsovårdaren finns till för att hjälpa dig och det är inte första gången hen diskuterar flytningar eller problem i underlivet så du har ingenting att oroa dig över.

Lycka till.

Kram,

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Är det vanligt att he kittlas i underlivet när man har svamp? Hur får man bort skittlandet????
Läs mera

Kan man lägga kokosolja mellan blygdläpparna och nära hålet som man har sex i? Eller händer det något?
Läs mera

Hej, jag får inte in något i slidan. Inte ens ett finger och absolut inte en tampong, har försökt flera gånger, köpt minsta storleken, använt glidmedel till och med. INGET funkar det är som en vägg sk...
Läs mera

Hej! Är det normalt med gula flytningar? Jag har haft det så länge jag kan minnas. Jag vet inte heller hur eller var man ska söka hjälp om ens flytningar är onormala och vad det kan betyda. Det känns ...
Läs mera