Drömyrket

02.08.2015
Hej! Mitt drömyrke är att bli skådespelare. Om man vill bli det så villka ämnen är bra att ha bra vitsord i? Och vart ska man söka sig efter man gått ut nian? Jag funderar på att gå i gymnasie efter jag slutar nian men vart ska man sen gå om man värkligen vill bli skådespelare? Har faktiskt igen aning :) SofieL

Ungdomsinformatören Jenny svarar

05.08.2015

Hej!

Om man kollar på Studieinfo.fi och söker med sökordet "skådespelare" kommer det fram skolor som Tölö gymnasium och Aalto universitets linje Filmregi, konstkandidat. Du kan gärna gå till adressen Studieinfo.fi här och läsa mera om dessa själv. Om du söker på finska med "näyttelijä" får du flera sökresultat, men då kan också undervisningsspråket vara finska. Du kan ändå kolla det och läsa mera om dem också. Där bland sökresultaten finns till exempel Helsingfors universitets utbildningslinje, som heter teatteritiede. Försök också med andra sökord, som t.ex. dramaturg.

Sen då du hittar en utbildning/skola som du tycker är intressant kan du läsa på skolans hemsida hurdana krav de har då man söker till skolan -alltså vilka vitsord de värdesätter och hurdan antagningsprov de har. kan nämligen variera lite mellan olika skolor, så alltid bäst att läsa på deras egna hemsidor.

Gå också gärna och diskutera detta med din egen studiehandledare för tillsammans med henne/honom kan ni se vilken utbildningsväg skulle passa bäst just för dej enligt dina intressen.

Här kan du läsa om studier inom konst (också teater) vid universitet

Kolla också Konstuniversitetes egna hemsida här

Lycka till med studierna!

Hälsar, ungdomsinformatören Jenny

 

 

1 Kommentarer

  • Linn 17/02/2022 2:30pm (20 månader sen)

    Hej!

    Jag vill inflika att den traditionella vägen att bli skådespelare är att studera vid Teaterhögskolan i Helsingfors, det är den enda skola i Finland som "officiellt" ger dig den utbildningen efter 5 års studier. Du kan förstås också studera till skådespelare utomlands. Men Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad har också en 4-årig scenkonstlinje där du blir dramapedagog, vilket är en väldigt bred och bra utbildning som jag rekommenderar varmt! Man studerar väldigt mycket skådespelarkonst (rörelse, textgestaltning, röstträning, improvisation m.m.), men också regi, scenframställning, dramapedagogik m.m. och lär sig arbeta mycket med konstnärliga processer.

    Jag skulle tipsa om att söka dig med i teatersammanhang (vilket du kanske redan gjort), så som revyer, sommarteatrar m.m. som kan ge dig så mycket erfarenhet som möjligt. Det finns också folkhögskolor som har 1-åriga linjer inom teater och dans, t.ex. Västra Nylands folkhögskola i Karis. Ta modigt kontakt med folk som arbetar med teater och film, det behövs alltid statister och på så vis kan du få viktiga erfarenheter och komma i kontakt med folk som hjälper dig vidare.

    Ge inte upp din dröm! Om du vill bli skådespelare kan du bli det!

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej är det så svårt och vara kirurg? Behöver man va bra på matte o alla ämne i skolan som alla säger, folk gör kirurg utbildning så utvecklad o man tror att om ma ha tänkt sig vara en kirurg så är de ...
Läs mera

Hej! Känns som att skolan tar över mitt liv och jag känner ingen ork för att ta tag i saker längre. Vad ska jag göra
Läs mera

Vilket medeltal krävs för att slippa in på frisörslinjen i vasa? Och var kan jag se det?
Läs mera

Hej!!
Mina tankar har farit lite långt bort fast jag går ännu i grundskola, men vill veta för att inte tänka på det mera. Jag undrar att vad man behöver för medeltal för att slippa in till ett gymnasi...
Läs mera