vilken väg borde jag gå

15.01.2024
Hej! Jag går på trean i gymnasiet och ska söka till YH eller universitet nu i vår.

Jag har länge haft en dröm om att vara egenföretagare och eventuellt starta gym. Detta betyder att jag gärna skulle vilja ha någon sorts utbildning i träning, kost, hälsa mm.

Men samtidigt skulle jag vilja ha en utbildning inom företagsamhet och få de rätta verktygen för det. Har funderat över Hanken företagsledning och organisation i Vasa (skulle helst studera i Vasa) eller entreprenörskap och företagsledning (dock är detta i H-fors och jag är inte så sugen på det..)

Kan man kombinera dessa på något vis så jag kunde få utbildning i både kost, träning och hälsa mm samtidigt som jag skulle studera vid hanken? Eller kan man studera FLO som huvudämne och entreprenörskap och företagsledning som biämne trots att jag skulle bo i Vasa?

Hur svårt är det att komma in till dessa utbildningar i praktiken (vet att hanken inte är det lättaste)?


Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

17.01.2024

Hej,

Du kunde börja med att fundera vilken av dessa utbildningar som känns mest lämplig att inleda med. Är det t.ex. FLO vid Hanken först, och sen något inom träning, kost och hälsa, t.ex. personlig tränare och kostrådgivare. Att kombinera dessa två (ekonomi och kost/träning) samtidigt kan bli rätt utmanande, tänker jag. Särskilt eftersom det inte finns många alternativ till sådana utbildningar vid högskolor på svenska. Ett alternativ kanske skulle vara hälsovetenskap vid ÅA, men där ingår kanske inte SÅ mycket om kost och träning i studierna...

Enligt Hankens hemsida låter det som att utbildningen entreprenörskap och företagsledning skulle vara det som skulle komma lite närmare dit egentliga intresse, men jag tror också att du skulle ha stor nytta av företagsledning och organisation.

Nu kan jag tyvärr inte Hanken så bra att jag vet hur de resonerar kring biämnesstudier och vad som är möjligt och inte. Skulle ju vara bra om du kunde läsa t.ex. ”entreprenörskap” som biämne. Om det sen går, så betyder ju inte det att det inte innebär en flytt till Helsingfors ett tag.

Blir du antagen t.ex. till Vasa men sen inser att studierna i Helsingfors ändå skulle passa bättre så går det ju också att internt ansöka om ”byte av studieort”.

Lätt är det väl inte att slippa in till Hanken, men omöjligt eller super svårt är det nog inte heller. Försök satsa på studentbetyget, men särskilt urvalsprovet. Finns det någon prep-kurs du kan gå så gå en sådan för att öka dina chanser. Vissa söker också flera gånger innan de slipper in, så ge inte upp efter första försöket om det är den utbildning du vill in till!

Mvh,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Just nu går jag andra året på gymnasiet och jag håller på att fundera på vad jag ska göra efter gymnasiet och är rätt säker på att jag inte vill studera direkt. Jag skulle jätte gärna vilja åka ...
Läs mera

Jag har som drömyrke att bli flygledare och skulle vilja utbilda mig vid Avia College i Vanda. Jag undrar vilka ämnen som är viktigast att läsa i gymnasiet? Är fysik väldigt viktigt eller klarar man s...
Läs mera

Är man ännu en förstagångssökande till juridiska i Vasa om man studerar utomlands? På studieinfo står det enbart:

Du är förstagångssökande om
du inte har avlagt en yrkeshögskole- eller universitets...
Läs mera

Hejsan!
Jag har planerat att börja studera pedagogik vid Åbo Akademi till hösten. Jag ska nu börja förbereda mig inför inträdesprovet VAKAVA men vet inte hur. Vad ska jag kunna och hur ska jag förber...
Läs mera