infektion

20.09.2023
Hej! Jag fick i sommar besvär med att det sved och tog ont då jag och min pojkvän skulle ha samlag. Vi försökte då ett par gånger till någon vecka senare eftersom jag inte lade desto mera vikt på det. Eftersom det ännu 3 veckor senare tog minst lika sjukt så kontaktade jag preventinrådgivningen och fick tid.Det visade sig att jag hade infektion och fick därmed instruktioner att börja ta vagisan vagiatorier. Har nu använt dem lite över tre veckor. Känner att de har hjälpt men är inte säker om infektionen är helt borta ännu eller inte. Hur vet jag om den är borta då enda symptomen jag hade var att det sved under samlag? Och hur länge tar det normalt för vagiatorier att fungera ? Är rädd att försöka ha samlag igen eftersom jag inte vill bli besviken ifall besväret ännu är kvar eftersom det har gått över två månader sen de började. Har även läst på internet om något som hette vulvodyni, vilket har satt ännu mer rädsla i mig eftersom jag är rädd det ska lämna på ännu längre och jag ska få ännu mera problem. Vet inte vad jag ska ta mig till. Vill bara ha bort infektionen helt och kunna slappna av inte stressa det ska ta sjukt varenda gång i framtiden jag försöker ha samlag.
luckan

UngInfo svarar

27.09.2023

Hej!

Så tråkigt att höra att du haft svårigheter vid samlag. Du kan testa själv om det fortfarande gör ont, genom att föra in fingret i slidan. Använd ett glidmedel eller en ekologisk olja så känns det bättre. Sedan vid samlag så är det bra att komma ihåg att många oljor inte går ihop med kondom, så därför är glidmedel bra att använda vid samlag med kondom. Infektionen borde nog redan ha läkt genom medicinen du använt, men om du fortfarande har besvär så är det viktigt att igen kontakta läkaren. För att undvika smärta vid samlag så är det bra att använda just ett glidmedel, eller någon olja som känns bra mot huden, eftersom oljan minskar friktionen. Oljan eller glidmedlet hjälper slemhinnorna, eftersom smärtan ofta uppstår av att slidan är för torr. I ditt fall verkar det som att smärtan kommit av att bakterier kommit in i slidan, och då borde smärtan gå över med vagitorierna. 
Vulvodyni innebär att musklerna kring slidan av olika anledningar börjat krampa eller blivit väldigt spända, och därför uppstår smärta vid samlag. Ett sätt att träna musklerna att slappna av är just att helt försiktigt föra in fingret i slidan, och på så sätt vänja sig vid att något är i slidan. Om du märker att det gör ont att föra in fingret i slidan, även om du använder ett glidmedel eller en olja, så är det viktigt att ta upp det med läkaren. 

Hoppas besvären går över så att du inte behöver oroa dig mer!

Hälsar sexualrådgivare Ulrika, Luckan UngInfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Har en 1 centimeter stor böld på vänstra yttre blygdläppen, den är hård, rund, den är mer inne i läppen, men sticker lite ut på ytan. Den är röd och är smärtsam. hittade den igår kväll, alltså 3 decem...
Läs mera

Bv

Hej, jag har under en längre tid haft återkommande bakteriell vaginos. Jag får vita/grå/gröna klumpiga flytningar även efter att jag har behandlat mig med både flagylcomp och gynevia. Jag har varit ti...
Läs mera

Hej, jag undrar vad det finns för positiva och negativa saker med en hysterektomi, och kan man operera bort livmodern fast man inte har någon sjukdom?
Läs mera

är det mening att brösten ska kännas som att det har en low key stor "kula" , den är typ 10cm, alltså i cirkleform, jag är ju ung och i puberteten, så kanske det är darför för att de växer.
Läs mera