militär inryckning

14.12.2017
hej, jag rycker in i milin i januari och nu undrar jag vad jag måste ha gjort innan jag skall dit.. är det ett måste att vaccinera sig före elr kan man skippa det? och varifrån får man/vad är vaccinerings beviset som det står om i infon? måste man anmäla sig till bussen eller är det bara att hoppa på den 7 januari med lappen man fick i posten?
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

15.12.2017

Hej

Det är bra att vaccinera sig på förhand, men det är inte ett måste. Det kommer att erbjudas möjlighet att vaccinera sig vid garnisonens hälsocentral, eller en sjuksköterska kanske besöker grundenheten. Jag rekommenderar ändå att sköta vaccineringen så fort som möjligt redan innan du rycker in, eftersom man kan få lindriga influensasymtom några dagar efter man fått sprutan: ont i halsen och muskelvärk är vanliga men går över på ett par dagar. En annan orsak är att man kan bära på smitta när man rycker in om man inte vaccinerar sig på förhand, och därmed smitta ner dem som inte vaccinerat sig. Vaccineringen är gratis för alla blivande beväringar. Det är viktigt att alla beväringar låter vaccinera sig, då kan vi undvika influensaepidemier vid truppförbanden. Vaccineringsbeviset får du senast i slutet av din tjänstgöring.

Du behöver inte anmäla dig på förhand till bussen, det är bara att ta med sig lappen som fungerar som biljett.

Ta med dig personliga hygienartiklar som tandborste och schampo. Det är bra att ha ett armbandsur, eftersom möjligheterna att använda mobiltelefon i det militära är begränsade, på läger till och med förbjudet. Sen ska du ta med dig gott humör. Senare kan du ta med dig en personlig kniv, som kommer väl till pass i terrängen, men vid inryckningen får man inte ha med sig något som kan användas som vapen. Du bör vara nykter och det är inte tillåtet att ta med sig alkohol.

Livet i det militära är ganska inrutat och skiljer sig helt från det du är van vid. Men kom ihåg att du inte är ensam. Alla dina tjänstekamrater är i samma situation. Följ med vad som händer och gör som du blir tillsagd. Om det känns svårt kan man prata med brigadens socialkurator, militärprästen eller sin närmaste förman. Militärtjänstgöringen är en tid för tillväxt, inte bara fysiskt utan också mentalt. Du får dessutom vänner för livet. Väljer du ledarskapsutbildningen vid Urderofficersskolan och Reservunderofficersskolan får du ledarskapsfärdigheter som uppskattas högt av arbetsgivare sedan när du söker jobb.

Lycka till

Med vänlig hälsning

Henrik

1 Kommentarer

  • Samtida beväring 17/12/2017 6:19pm (6 år sen)

    Med årets informationsbroschyr kom det på baksidan en anmälningslista till bussen, de frågar Namn, telefonnummer och var man stiger på!

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera