Prickskytt

19.09.2023
Jag skulle vilja försöka bli prickskytt inom militären ifall jag rycker in som frivillig när jag är gammal nog.

Hur går det till när man utbildar sig vidare inom militären?

Vad bör man tänka på? Bananflugo
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

21.09.2023

Hej,

Prickskytteutbildningen är specialutbildning och några beväringar per kontingent väljs ut på basis av lämplighet och intresse. Skytte som hobby räknas som en merit. Man kan inte söka sig till utbildningen på förhand utan valen till de olika utbildningsgrenarna sker en bit in på grundutbildningsperioden. Det gäller alltså att som rekryt visa vad man kan, ha en positiv attityd och öppet visa att man vill bli prickskytt. Dessutom är det bra om man är bra på matematik. Men utbildningen är populär och har många intresserade, bäste man/kvinna väljs. Tidningen Ruotuväki skrev för ett tag sedan om prickskyttarna vid Gardesjägarregementet https://ruotuvaki.fi/-/tarkka-ampujana-paasee-haastamaan-matikkapaata Utbildningen skiljer sig inte mellan truppförbanden särskilt mycket. Träna din fysiska kondition, börja redan idag. Träna mångsidigt.

Lycka till!

Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Om man vill delta i militär krishantering, i Finland. Finns det endast finskspråkiga förband eller har Finland också svenskspråkiga förband?
Läs mera

Hur är det med piercings i militären? Är det tillåtet eller hur är det?
Läs mera

Hej! Jag har diagnotiserats med keratoconus i båda ögonen och undrar nu om jag har möjlighet att få C papper. Jag har operation snart i det första ögat och senare i andra ögat (1-2 månaders mellanrum ...
Läs mera

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera