Flirt och kärlekstips

Flirt och kärlekstips
19.08.2019

Som med så många andra saker, övning ger färdighet också när det gäller flirtande. Ingen är naturbegåvning på att flirta - så fastän det känns stelt och nervöst i början ska du inte ge dig - du blir bättre på att flirta genom att träna! Varje bemötande och initiativtagande gör flirtandet lite lättare och mindre skrämmande.

Men hur flörtar man?

 • Sök ögonkontakt. Det börjar med ögonen. Det klassiska flirttipset är att hålla fast den andras blick ett par sekunder "för länge". Möter hen din blick och inte viker undan sin blick nästan med detsamma, och återkommer hens blick till dig, är det ett positivt tecken.
 • Le. Och om personen ler tillbaka - så är det ett positivt tecken. Leenden gör oftast också så att ögonen ler, och leende ögon glittrar. Ge inte upp för lätt! Exempelvis pröva le igen mot någon fastän de inte log tillbaka första gången du log.
 • Prata, fråga. Steget efter ögonkontakten och leendet är väldigt naturligt, men kräver lite mod. Gå fram och tala - oavsett om du känner personen sedan tidigare eller om hen är en helt ny bekantskap.
 • Ge en enkel komplimang!
 • Se till att den du är intresserad av vet hur hen ska få tag i dig även efter festen eller ifall ni tappar bort varandra, exempelvis berätta var du jobbar/går i skola, vad du heter på Instagram eller Snapchat.
 • Om du flirtigt försöker småretas var noga med att det inte är något personen kan ta illa upp över, alltså inget för personligt eller kränkande.
 • Har du fått upp ögonen för någon som du vet att en kompis känner, så var inte blyg för att be kompisen presentera er för varandra vid första bästa tillfälle, eller åtminstone se till att ni båda befinner er på samma plats samtidigt.
 • Utgå inte från att om det blir något mellan er, så måste det antingen bli en kort och ytlig historia eller leda till äktenskap. Det finns så väldigt mycket där emellan. Satsa mer på vad som känns rätt för dig just nu än vad som är rätt överlag.
 • Småretas lite som flirt. Retas lite snällt, skoja med hen, kittlas, knyck hens mobil så att hen måste jaga dig. Håll en vänlig och gullig ton på det. Viktigt att faktiskt hålla det på en sund nivå, om du märker att personen blir obekväm eller tar illa upp ska du inte göra om det eller fortsätta.
 • Lär av dina misstag och framgångar, all din erfarenhet blir kunskaper som hjälper dig att få ett bättre förhållande med någon nu eller senare.
 • Var dig själv!

Ifall du tar kontakt via sociala medier eller textmeddelande så behöver det inte alls vara något märkvärdigt, det kan räcka med ett enkelt ”Hur har din dag varit?” eller ”Hur är läget?”. Var tydlig när du skriver något! Text är väldigt platt och lätt att missförstå, eftersom alla tolkar text utgående från sin egen uppfattning.

Om du inte vet så mycket om någon är det lätt att försöka fylla ut bilden du har av hen genom förhoppningar och drömmar, och då kan det bli riktigt fel. Risken finns då att du skapar en bild som inte stämmer och som sedan leder till besvikelse när du upptäcker att hen är helt annorlunda.

Försök inte få till det med någon om du egentligen bara känner dig ensam, vill hämnas på ett ex, göra någon svartsjuk eller upplever att du borde ha en romans för att ”alla andra har det”. Det är inte rättvist mot personen ifråga och det är inte hälsosamt för dig själv i längden.

 

Text: Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström och Lena Niininen

Översättning: Päivi Elina Alasjärvi (till finska)

Källor: Psychology Today 31.5.2013.

Tillbaka