Att komma över någon

Att komma över någon
19.08.2019

Det går inte egentligen att helt och hållet glömma någon som betytt mycket i ens liv. Att inse att en liten bit av ens hjärta och ens egen livshistoria alltid kommer att tillhöra den här människan är viktigt för att man ska kunna acceptera det som hänt och så småningom kunna gå vidare.

Detta lönar det sig att tänka på i början av processen att komma över någon och glömma: Gör inget dumt i stundens hetta! Om man till exempel bär på en känsla av att vilja hämnas, stanna upp och tänk efter först. Att vilja hämnas är att vilja såra hen tillbaka lika mycket som hen har sårat dig. Stoppa också genast alla tankar på att "livet är värdelöst utan hen". Ingen annan människa är mer värd för dig än vad du själv är.  Jo, det gör ont nu, men det kommer faktiskt att bli bättre.

Se det som en sorgeprocess. Du sörjer själva personen du miste, du sörjer det ni hade tillsammans och sörjer det ni nu aldrig kommer att få tillsammans. Sorg kan kännas olika starkt och på olika sätt - förr eller senare läker såret till ett ärr. Försök att inte se det som ett slut, utan som en början på något nytt.

Se slutet som en ny början! Detta är en chans att skapa dig ett nytt liv och ny början på egen hand. Det är inte konstigt att man är i obalans efter att förhållandet tagit slut, man har haft kontakt med den här personen varje dag och hen har varit en del av ens liv. Så man måste försöka skapa en ny rutin. Ta hand om dig själv!  Gör saker du njuter av och tycker om att göra. Umgås med dina vänner, din familj och släkt. Varför inte börja med en ny hobby?

Gör därför det som känns bäst för dig nu. Var ledsen om du vill vara ledsen, var arg ifall du vill vara arg, vill du ge utlopp för det så gör det!

Här kommer några tips på vad du kan göra för att komma över någon:

  • Att älta samma tankar, känslor och frågor om och om igen kan vara bra i vissa fall och dåligt i andra fall. Det kan vara nyttigt att älta om man faktiskt kommer fram till en insikt om varför det gick som det gick, om man kan lära sig av allt som hände och om man kan få ett ordentligt avslut. Men att fortsätta älta dag ut och dag in och nästan tjata och gnälla om samma saker hela tiden, kan göra en bitter till slut. Då kan man inte slutföra sorgeprocessen och inte glömma och gå vidare i livet.
  • Bryt kontakten om det känns tungt. Om det bara är möjligt, så kan det löna sig att bryta all kontakt med exet, åtminstone för ett tag.
  • Vänner eller inte? Det kanske inte går att "bara vara vänner" efteråt. Det kan vara väldigt svårt att ställa om sig från kärlek till vänskap, svårt att svänga om känslorna, svårt att inte innerst inne fortsätta hoppas på att hen ska ändra sig och vilja ha en tillbaka om man ändå hela tiden träffas. Vänskap är kanske något som man kan utveckla först sedan när känslorna inte är så starka längre. Och man måste inte vara vän med sitt ex, trots att det påstås vara en sådan fin och eftersträvansvärd egenskap.
  • Prata med vänner. Prata av dig tillsammans med en god vän eller någon du har förtroende för – INTE med ditt ex. När du bollar dina tankar och känslor med någon annan får du förhoppningsvis en klarare bild av din situation och förhållandet du hade. Är det en riktigt bra vän så kan hen kanske också få dig att inse fakta och sanningar som du skyggar för. Att sitta ensam med sina känslor och tankar kan ofta bara göra dem värre och starkare. Det kan hända att du skulle behöva prata med någon professionell utbildad, som en kurator eller psykolog, för att få rätsida på dina känslor och tankar. Att be om hjälp är absolut inget att skämmas för.
  • Skyll inte alla problemen i förhållandet på dig själv. Du hade bara halva ansvaret för förhållandet. Det är mänskligt att göra fel och du kan inte göra mer än att ta konsekvenserna för det och lära dig av dina misstag. Ni var två om ansvaret för förhållandet, men det är du som är ansvarig för att göra ditt eget liv värt att leva.
  • Om du hittar en ny, jämför inte den nya med ditt ex och försök absolut inte, under inga omständigheter, heller att göra exet svartsjuk genom att exempelvis hångla med en ny partner framför ögonen på hen. Söker du uppskattning och uppmärksamhet, så gör det för din egen skull och för de möjligheter det kan föra med sig!

Lär dig av dina erfarenheter. När du kan se ert förhållande för vad det verkligen var, med både goda och dåliga bitar, då har du en chans att lära dig av det ni upplevde tillsammans.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Översättning: Päivi Elina Alasjärvi (till finska)

Tillbaka