Kost

Kost
20.09.2018

Ibland kan det kännas som att kostråden hela tiden ändrar, vilket kan göra det svårt att veta vad man sist och slutligen borde äta. Det man måste komma ihåg är att alla kroppar fungerar lite olika, så någonting som fungerar bra för en person kanske inte fungerar alls för en annan. Därför måste man med kosten, precis som med allting annat, hitta det som är rätt för en själv. Men dessa är de mest grundläggande kostråden

  • Försök att äta regelbundet och på samma tider varje dag.                                                                  
  • Ät en ordentlig frukost. Morgonmålet är avgörande för hur du orkar under dagen. Om man slarvar med morgonmålet blir man snabbt hungrig och då löper man större risk att slänga i sig ohälsosamma mellanmål för att orka hela dagen.
  • Ät åtminstone 2 st ordentliga varma måltider varje dag. Det är också mycket bra att äta något litet mellanmål mellan måltiderna, t.ex. en frukt eller en god smörgås. På detta sätt hålls blodsockerhalten på en jämnare nivå under dagen och du slipper den där riktigt skrikande hungern. Du orkar dessutom bättre eftersom kroppen hela tiden har en energi att förbränna.
  • Hoppa inte över måltider - Frukost, lunch, middag och kvällsmål plus något mellanmål däremellan brukar vara rekommenderat dagligt intag, dvs. ungefär 5 mål mat på en dag.
  • Ät hellre flera små portioner om dagen än att du vräker i dig några stora.
  • Undvik att småäta godis eller andra sötsaker mellan måltiderna.
  • Försök att äta långsamt. Matsmältningen underlättas ju långsammare du äter, vilket gör att du mår bättre. Om man kastar i sig maten kan man få problem med t.ex. halsbränna och ont i magen.
  • Undvik socker och snabba kolhydrater. Ät hellre t.ex. frukt och fullkornsprodukter. T.ex. kan man byta ut vitt bröd mot grovt fiberhaltigt bröd och frukostflingorna mot fullkornsmysli. Energin i sådan mat är mer långlivad och du hålls längre mätt.
  • Försök att få i dig rätta proportioner proteiner, fetter och kolhydrater. Alla dessa är de grundläggande beståndsdelarna i kosten och människan behöver dem för att må bra. Skolmaten är oftast bra sammansatt för en tonårings behov, likaså vanlig husmanskost.
  • Kom ihåg att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Dessa är livsviktiga för vårt välmående och får man inte i sig tillräckligt via kosten finns det bra multivitaminpreparat att köpa som innehåller de viktigaste vitaminerna och mineralerna. Exempelvis är det svårt att få i sig det dagliga behovet av D-vitaminer och då finns det ett stort utbud av olika D-vitamin preparat att välja mellan på apoteket. 
  • Mängden föda skall vara i relation till förbrukningen. Det vill säga om du tränar mycket så bör du även se till att äta mer för att kroppen skall hållas frisk och stark.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Ungdomsinformatör Hannele Pelli

Tillbaka