Motion

Motion
18.09.2018

Människokroppen är gjord för att röra på sig. Idag är det endast en liten del av befolkningen som har ett så pass fysiskt krävande arbete att man skulle få behovet av att röra på sig helt mättat, kanske i all synnerhet om man ännu går i skolan. För alla som har en mer stillasittande vardag så är därför motion någonting som man aktivt måste utöva för att kroppen skall må bra.

Motion kan vara en passion, en hobby, ett tidsfördriv. Motion kan användas som hjälp när man vill gå ner i vikt eller kännas enbart kännas som någonting jobbigt som man måste göra. Vilken orsak man än har till att motionera kan ingen bortse från de positiva effekter som motionen medför. Träning får oss att må bättre – både fysiskt och psykiskt – den hjälper till att förebygga sjukdomar och hälsoproblem - och dessutom hjälper den oss att slappna av och sova bättre. Motionens viktigaste uppgift är att främja vår hälsa, och i lämpliga mängder är det exakt det den gör.

Även då det handlar om motion så måste vi komma ihåg att vi alla är olika. Huvudsaken är att man hittar någon form av motion som känns meningsfull. Alla tycker inte om fotboll eller zumba, och man skall inte tvinga sig själv till någonting som känns meningslöst. Hittar man en motionsform som man tycker om, oavsett om det är bergsklättring, simning eller bärplockning så ökar chansen att motionen blir en bestående del av vardagen och det är det man vill.

Om man motionerar bara för sitt eget bästa (inte tex i tävlingssyfte) kan man säga att man har bra kondition om man klarar av att göra allt man vill utan att tröttna: tex att städa, bära hem varorna från butiken, gå i trappor och röra på sig i naturen. Det finns många olika rekommendationer om hur mycket man borde röra på sig, och vilken form av träning som behövs för att få både muskelstyrka, kondition, uthållighet och koordination – men en snabb regel skulle vara att röra på sig alla dagar, men träna några gånger i veckan. Är man helt otränad så skall man hellre börja långsamt och försiktigt och fokusera på att bygga upp en god vana än att man tar i för mycket och nästa vecka tröttnar helt.

Med vardagsmotion brukar man mena sysslor som är måttligt fysiskt ansträngande, och som man kan utföra i sin vardag. Det handlar om t.ex. att ta trapporna istället för hissen, att gå eller cykla till skolan, att gå ut med hunden, att städa o.s.v. Att öka mängden vardagsmotion är ett bra sätt att bli mer aktiv, utan att man måste avsätta speciellt mycket mer tid på det.

Vila och återhämtning är också viktiga delar av träningen för en motionär. Fastän det kan låta konstigt, är det sant: konditionen förbättras i vila! Om man inte vilar är risken för överansträngning stor. Motion och vila skapar alltså tillsammans de bästa förutsättningarna för kroppen att orka och hållas frisk.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Ungdomsinformatör Hannele Pelli

Tillbaka