Sömn

Sömn
18.09.2018

Sömnen är en förutsättning för att en människa skall kunna utvecklas och må bra. Det finns många saker som sker i kroppen då man sover, och även om man kan tycka att det är tråkigt att måsta gå och lägga sig så är det helt enkelt nödvändigt för att man skall kunna fungera optimalt på dagen.

En tonåring behöver i snitt 8-9 timmar sömn per natt. Det är sant att alla människor har olika stort sömnbehov, men det är väldigt få unga personer som orkar fungera och koncentrera sig på dagen om man sover t.ex. bara 6 timmar/natt. Det finns också skillnader från person till person i huruvida man är morgonpigg eller kvällspigg, och vi får vara olika, men den enkla regeln är ändå att alla människor behöver sova för att orka tänka och utvecklas.

Skapa goda kvällsrutiner

Varva ner i god tid. Kroppen måste få tid på sig att varva ner, tidigt på kvällen kan det vara bra med fysisk aktivitet och frisk luft, men undvik att träna strax innan läggdags.

Om du är stressad eller oroar dig över en specifik sak, skriv ner det som bekymrar dig på ett papper. Efter det är det lättare att lägga saken åt sidan och slappna av.

Skapa gärna en "inför-natten-rutin" med ansiktstvätt, tandborstning osv. Funkar på småbarn och vuxna på samma sätt. Istället för småbarnens sagor kan du läsa en bra bok i sängen en stund eller lyssna på lugn men riktigt bra musik som får dig att känna dig lugn och trygg.

Stäng av mobilen och datorn minst en halvtimme före läggdags. Ljuset från skärmar (telefon, Ipad, dator, tv) gör att hjärnan hålls vaken även om den egentligen inte vill vara det.

Se till att du får dagsljus och klart ljus under dagen och mjukare och mindre ljus på kvällen, så att sömnhormonet melatonin hinner göra dig sömnig. Oftast sover man även bättre om sovrummet är svalt.

Skippa energidrycker, kaffe, te och cola på kvällen. Måste du dricka något så byt ut det tex mot varm mjölk eller vatten.

Se till att du är lagom mätt (inte för hungrig och inte för mätt), du ska klara dig på den energimängd du fått i dig i ungefär 12 timmar. Försök att undvika att tanka vätska på kvällen, så att du slipper gå på WC mitt i natten sedan.

Ha sex, antingen med dig själv eller med någon annan. Efter en orgasm så frigörs i kroppen både avslappningshormoner och hormoner som gör en sömnig och lugn.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Ungdomsinformatör Hannele Pelli

Tillbaka