Vikt

Vikt
19.09.2018

Att ha en hälsosam vikt har inte så mycket att göra med vad man väger, utan det har mera att göra med hur man känner sig. Att ha en stor andel kroppsfett, oavsett hur mycket man väger, är ohälsosamt och också människor med normal vikt eller undervikt kan ha en ohälsosam mängd kroppsfett eller en ohälsosam livsstil i största allmänhet. Övervikt kan också innebära att man väger mycket, men inte nödvändigtvis för mycket kroppsfett eftersom muskler väger mer än fett.

Så länge man äter ”vanlig mat”, (d.v.s. en varierad kost där man får i sig den mängd energi som behövs för att kroppen skall orka med de påfrestningar den utsätts för.) och inte överdriver intaget av tomma kalorier (läsk, godis, chips, vitt bröd) så brukar kroppsvikten vara inom ”normala” gränser. Eftersom alla människor är olika så betyder det ändå inte att alla har förutsättningar att se ut på samma sätt. Arvsanlagen och t.ex. motionsvanor kan göra att vikten (både muskler och fett) fördelas väldigt olika på olika kroppar.

Det finns fysiska risker förenade med både övervikt och undervikt. I en överviktig kropp blir påfrestningen ofta stor på hjärtat, blodomloppet och lederna, och risken för t.ex. diabetes typ II ökar. En underviktig kropp löper större risk att drabbas av vitamin– och mineralbrist, och har inte heller samma förutsättningar att orka med fysiska påfrestningar som en normalviktig kropp har.

En normal kroppsvikt är ändå inte en garanti för att en person mår fysiskt eller psykiskt bra.  En viss kroppsvikt gör dig alltså inte på något sätt till en bättre människa och den får dig inte heller att må bättre med dig själv om du inte trivs med dig annars. Istället för att fokusera för mycket på vikten lönar det sig snarare att börja med att bli vän med sig själv och sin kropp – oavsett hur stor eller liten den är.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Ungdomsinformatör Hannele Pelli

Tillbaka