Pubertetsutveckling hos killar

Pubertetsutveckling hos killar
21.09.2018

För killar brukar pubertetsutvecklingen sätta igång runt 12-15 års ålder. Men det betyder inte att någonting skulle vara ”fel” fast den sätter igång ett par år tidigare eller senare. Alla människors pubertetsutveckling är olika, vissa blir otåliga då de tycker att förändringarna sker för långsamt, för andra är det tvärtom – att de önskar att de kunde bromsa förändringarna som sker i kroppen. Det viktigaste är att man har tålamod och försöker vara vän med sin kropp.

För killar är det könshormonet testosteron som sätter igång förändringarna. Killar växer ofta mycket på längden under denna period, och får även bredare axlar och mer muskler. Hur lång man blir går inte att påverka speciellt mycket, det beror främst på genetiska faktorer, men man kan försöka ta hand om sin kropp så bra som möjligt så har den bäst förutsättningar att utvecklas normalt.

På killar börjar struphuvudet växa, och då blir ”adamsäpplet” mer synligt. För vissa killar märks det väldigt bra att de kommer i målbrottet då rösten kan vara svår att kontrollera, men med tiden blir rösten mer pålitlig och mörkare än tidigare.

Killar får ökad behåring över nästan hela kroppen, men speciellt under armarna och runt könet. Lite beroende på arvsanlagen får olika killar olika mycket skäggväxt och hår på bröstet. Man avgör alltid själv om man vill behålla sin kroppsbehåring eller ta bort den. Mer om avlägsnande av oönskad hårväxt kan du läsa här.

Pubertetsförändringarna vid könet börjar med att testiklarna växer, och efter det börjar även penisen att växa. Många killar upplever oro och blir otåliga då de upplever att penisen växer för lite eller för långsamt, men det är egentligen onödigt att oroa sig över den saken eftersom man har mycket liten möjlighet att påverka sin penisstorlek eller tillväxten av den. Spermaproduktionen kommer igång, vilket kan märkas som utlösning då en kille onanerar, eller som nattliga sädesuttömningar (d.v.s. att killen får utlösning i sömnen.). Alla penisar ser olika ut, precis som att alla människor ser olika ut i ansiktet. Det finns inget ”rätt” eller ”fel”.

De hormonella förändringarna gör att huden blir fetare och man svettas mer. Det är därför viktigt att man duschar varje dag och använder deodorant. Nästan alla tonåringar får finnar i någon utsträckning, men vissa får mer än andra. Finnar kan man få precis var som helst på kroppen, men oftast är det ansiktet, bröstet och ryggen som drabbas. Om man känner sig fundersam över hudproblem och finnar så kan man ta upp saken med sin skolhälsovårdare eller skolläkare, det finns hjälp att få. Mer om hudproblem och akne kan du läsa här.

Tillbaka