Sexuellt våld omfattar till exempel antastning, närmanden, trakasserier, beröring, tvingande till förödmjukande eller obehagliga sexuella handlingar, tvingande till samlag och våldtäkt. Såväl flickor som pojkar kan utsättas för sexuellt våld.
Att locka någon, att muta med pengar eller saker, att genom påtryckning samt att med våld tvinga någon att göra något kan leda till sexuellt våld. Förövaren kan vara en familjemedlem, en släkting, en bekant eller någon helt obekant.
Att bli utsatt för sexuellt våld kan ha väldigt allvarliga följder. Just sexuellt våld är bland de allra värsta formerna av kränkning av en annan människa, eftersom inget är så privat och intimt både känslomässigt och fysiskt som den egna sexualiteten. Speciellt en ung människa kan skadas själsligt, så att hen känner sig mindre värd eller värdelös, respekterar sig själv och sin sexuella självbestämmanderätt mindre (ökar risken för att den unga behandlas illa eller utnyttjas på nytt) och får svårare att lita på människor eller känna igen riskfyllda situationer. Upplevelsen kan bli ett trauma.
Våldtäkt
Vid våldtäkt tvingar en person (eller flera) en annan person till samlag genom våld eller hot om våld. - och här gäller både vaginalt, analt och oralt samlag. Till det här räknas även om man mot personens vilja för in föremål eller fingrar vaginalt eller analt på en annan person. Även försök är straffbart.
Om det inte finns samtycke till den sexuella handlingen, så är det våldtäkt. Därför behöver det inte alls finnas några fysiska skador på offret eller andra tecken, som rivna kläder eller andra tekniska bevis för att gärningsmannen ska kunna fällas. Redan bara rädsla kan göra att den som utsätts för sexuellt våld inte kan förmå sig själv att göra motstånd och protestera. Hela upplevelsen kan vara mycket traumatisk och göra att man ”fryser till” i situationen och bara underkastar sig det som sker. Den utsatta kanske också försöker undvika att förövaren verkligen ska utföra hoten om våld genom att vara stilla, inte skrika och så vidare.
Både kvinnor och män, tjejer och killar, kan bli våldtagna och våldtas. Enligt statistiken är oftast förövaren en man, kille, och offret en kvinna, tjej – men en stor del av alla våldtäkter anmäls aldrig. Det betyder inte att killar inte skulle ha blivit våldtagna eller att tjejer inte kan våldta.
Anmälan av våldtäkt eller våldtäktsförsök
Om du har blivit våldtagen, oavsett om förövaren var din partner, en bekant eller en total främling så är det bra att kontakta polisen så fort som möjligt. Ring till det allmänna nödnumret 112 och berätta om vad som hänt.
Försök att lägga på minnet så mycket som möjligt av det som hänt, för att du sedan skall kunna berätta det för polisen. Det gör inget om du inte minns allt genast, du kan även komplettera senare om du minns mera.
Undvik att tvätta dig eller byta kläder för att inte förstöra bevismaterial, exempelvis små fibrer eller hårstrån kan vara viktiga bevismaterial som kan få förövaren dömd. Då du talat med polisen kommer de att föra dig till en läkarundersökning där du blir undersökt och alla eventuella bevismaterial samlas in och olika prover tas. Läkarundersökningen görs alltid, även om du inte har några synliga skador. Det är bara en myt att det bara är våldtäkt om man gjort fysiskt motstånd och har fysiska skador - våldtäkt och våldtäktsförsök behöver inte synas utanpå.
Det kan vara skönt att ha en kompis, en förälder eller en annan vuxen med som stöd. Försök verkligen att berätta allt som hänt, även fastän du är rädd, skäms, mår dåligt eller gråter – vårdpersonalen och polisen är yrkeskunniga personer som förstår dig fullkomligt. De dömer dig inte.
Efteråt är det viktigt att du tillåter dig själv att känna och sörja. Ett sexuellt övergrepp är alltid en grov kränkning av den fysiska och psykiska integriteten och det är självklart att det väcker mycket känslor. Försök inte att glömma det som hänt - för tillfället kanske det kan kännas lättare att inte tänka på det men i längden gör det att minnena blir svårare att bearbeta. Försök att tala om det som har hänt, antingen med vänner och familj eller med en stödperson eller psykolog.
Här på Polisens sidor kan du läsa om vad du behöver göra om du har blivit våldtagen.
Text: Ungdomsinformatörerena Liselott Nyström, Jenny Hjulfors och Ida-Maria Sundqvist
Faktagranskning: Sakkunnig i sexualhälsa Suss Åhman, Folkhälsan, samt Johanna Korin, Polisinrättningen i Österbotten
Översättning: Jenny Hjulfors och Hannele Pelli (till finska)