Decibels experter

Decibels experter

För att vi ska kunna svara sakligt, korrekt och proffsigt på dina frågor så har Decibel samlat ihop ett eget nätverk av experter att ställa dina frågor till.

Personerna här är alla yrkesmänniskor inom något område som du kan behöva hjälp inom som ung österbottning. En del av dem är även bra på flera saker och kunde höra till flera kategorier. Därför presenterar vi dem närmare här, både så att du ska veta att svaret på din fråga inte är något som slarvigt googlats fram. Experterna svarar frivilligt och utan ersättning. Målsättningen är att svara inom 5 arbetsdagar.

Om du undrar något mer över hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av Ungdomsakademin Luckan eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Thomas Karv klippt
Thomas Karv
Kan svara på både små och stora frågor kring samhället och samhällsutveckling, allt från ungas möjligheter till politiskt påverkande, kommunalpolitik, finsk rikspolitik, politiska val, världspolitiska händelser osv.
PASANTE magnus W
Magnus Westerlund
Kan svara på frågor gällande kondomer, glidmedel, slicklappar och sexleksaker.

Magnus Westerlund, verkställande direktör på Oy MaWe Trading Ab, som är en nordisk distributör av intimprodukter.
Trafikskolan Ronn
Trafikskolan Putte/Rönn/Rune
Kan svara på frågor om: körkort, trafikregler, fordonens laglighet, olyckor och annat som rör trafik och fordon.
Foregangarna
Resurscentret Föregångarna
Resurscentret Föregångarna är en arbets- och ungdomsverkstad, som hjälper svensktalande arbetslösa och studerande i Vasatrakten när det gäller att hitta sin plats på arbetsmarknaden, studier och i sociala sammanhang.
Stina Jarnstrom
Stina Järnström
Svarar på frågor om tatueringar och piercingar. Jag finns i Nykarleby och jobbar på Tattoo Fashion Studio. Tel. 050-5663435.
Hemsida: www.tattoofashionstudio.com
Marcus Beijar n
Marcus Beijar
Kan svara på frågor om samhälle, politik, hur kommunen eller staten fungerar, frågor som rör flyktingar eller invandring.
Emilia Rosengard
Emilia Rosengård
Kan svara på frågor om: Känslor, tonårsproblem, när någon nära går bort, ungdomsinflytande, IT och media, att flytta (utomlands), vad man ska göra efter gymnasiet, träning, fritidsintressen...
Erica Blomberg
Erica Blomberg
Kan svara på frågor om det mesta som hör ungdomen till men framförallt frågor relaterade till mental hälsa, relationer, självkänsla och familjeförhållanden etc.
Anna Widlund klippt
Anna Widlund
Kan svara på frågor angående studier, studiemotivation och välbefinnande i relation till skola och studier, som t.ex.
skoltrötthet och burnout.
4H Kati
Kati Källman
"Alltiallo-experten"
Kan svara på frågor om det mesta, men speciellt miljö, huslig ekonomi, föreningsliv, webben…
Malin Kni1p
Malin Knip
Anhörigrådgivare
Jag svarar på frågor om sömn och sömnproblem, om högkänslighet samt om stresshantering enligt ACT ( Acceptance and Commitment Therapy).
kristiina annila
Kristiina Annila
Barnmorskan och sexualrådgivaren
Kan svara på frågor om: Allt som har med kvinnor att göra, allt från ung flicka till kvinna. Mens, graviditet, preventivmetoder, könssjukdomar, gynekologiska problem, förhållanden osv osv osv
Cecilia Yrttiaho
Cecilia Yrttiaho
Ekonom och utvecklingspsykolog
Kan svara på frågor om: Jag kan svara på frågor som rör ekonomi, studier och funderingar inför framtiden. Jag är även utbildad utvecklingspsykolog och brinner speciellt för ämnen såsom relationer och hur man kan bli bättre på att kommunicera med sina vänner och sin familj.
Andreas Narva klippt
Andreas Närvä
FISAF/EA/APT Personal Trainer
Även utbildad Massör och Toughest Certified Trainer.
Henrik Gahmberg
Henrik Gahmberg
Försvarsmaktens kommunikatör
Kan svara på frågor om: militärtjänstgöring, värnplikt, uppbåd och allt som rör "milin".
Tessi klippt
Tessi Backas
Hälsovårdare och sexualrådgivare
Kan svara på frågor om: kroppen, pubertetsutvecklingen, sex, relationer, hälsa, sjukdom, psykisk ohälsa o.s.v.
Diana Haggqvist
Diana Häggkvist
Hälsovårdaren
Kan svara på frågor om mens, sex, graviditet och annat som rör hälsan. Har specialkunskaper i ämnet sex som självskadebeteende.
Ida Sulin
Ida Sulin
Juristen
Kan svara på frågor om juridik, rättigheter och skyldigheter. Kan mycket om vilka tjänster man har rätt till i samhället och vilka krav som ställs på medborgare i olika situationer. Också brott och straff, mutor och politik är bekanta områden.
Jennifer Eloheimo
Jennifer Eloheimo
Juristen
Kan svara på frågor om: att vara ung kvinna i "business-världen", det mesta i juridik-väg (tex vilka rättigheter har en sambo när man separerar, hur länge syns brott i brottsregistret, hur patenterar du ditt eget trademark), karriär och ambitioner.
Oscar Lehtinen
Oscar Lehtinen
Krisjouren för unga (Helsingfors)
Kan svara på frågor inom följande områden: kriser under livets gång, men också ungdomskultur tex beatbox, ungdomsarbete, extremsporter såsom parkour mm. Även gatukonst, fotografering, cykling och jakt.
Heidi Jussil klippt
Heidi Jussil
Läkarstudent
Kan svara på frågor om: Sjukdomar, läkemedel, den fantastiska människokroppen och hälsa i allmänhet.
Även frågor om att flytta till, studera i och bo i Sverige som finlandssvensk.
Polis Johanna W
Johanna Westerlund
Poliskonstapeln
Kan svara på frågor om: lagstiftning och annat polisiärt.
Per Pilde
Pilde Stenberg
Prästen
Kan svara på frågor inom följande områden: Tro, livsåskådning, datorer, musik och småbåtar
Camilla Pitkanen3
Camilla Pitkänen
Psykiatriska sjukskötaren/psykoterapeuten
Kan svara på frågor som rör psykiska sjukdomar i olika åldrar, symptom, orsaker, behandlingsmöjligheter, självhjälp.
Ann Charlott Rastas
Ancha Rastas
Rehabiliteringschef på Psykosociala förbundet rf.
Kan svara på frågor om: psykisk hälsa & ohälsa. Kan ge tips på om man funderar på vart man skall vända sig för att få hjälp och stöd om man känner sig tex. deppig, har ångest, panik eller annars vilsen i sitt mående.
Camilla Roslund Nordling
Camilla Rosling-Nordlund
Rehabiliteringsrådgivare på Psykosociala förbundet rf.
Kan svara på frågor om: psykisk hälsa & ohälsa. Kan ge tips på om man funderar på vart man skall vända sig för att få hjälp, stöd och vård om man känner sig t.ex. deppig, har ångest, panik eller annars vilsen i sitt mående.
Fredrika Bistrom
Fredrika Biström
Sexualfostrare
Kan svara på frågor gällande kön, trans, transprocess, sexuell läggning, sexualitet, att komma ut, regnbågsfamiljer och annat som hör känslor och kroppen till.
Pirjo Nylund
Pirjo Nylund
Sexualrådgivaren och ungdomsarbetaren
Kan svara på frågor om kroppsbild, kroppens utveckling, sexualitet och frågor som rör sex - om allt från onani, "första gången", "hur gör man" till sexuellt utnyttjande, könssjukdomar och sexuell identitet.
Alexandra Sippus
Alexandra Sippus-Baliukonienė
Sjukskötare och socionom
Kan svara på frågor om psykiska sjukdomar och psykisk ohälsa överlag.
Ira Zetterborg
Ira Zetterborg
Sjukskötaren
Kan svara på frågor gällande ätstörningar. Kan ge tips och råd när det gäller hälsosam kost och matvanor, förhållande till kropp, vikt och sund träning samt hur man kan gå till väga om man misstänker att man lider av någon sorts ätstörning.
Julia Backman
Julia Backman
Sjukskötaren
Kan svara på frågor gällande ätstörningar. Kan ge tips och råd när det gäller hälsosam kost och matvanor, förhållande till kropp, vikt och sund träning samt hur man kan gå till väga om man misstänker att man lider av någon sorts ätstörning.
Pia Lustig Klippt
Pia Lustig
Studiehandledaren
Kan svara på frågor gällande studier, studiemotivation, ansökningskriterier, arbete, utvecklingsår och andra frågor som relaterar till ämnet studiehandledning.
Jonny Bjorkstrom
Jonny Björkström
Teknikexperten
Kan svara på frågor om det mesta inom datorer, elektronik och teknik. Har eget företag: Robot Workshop Finland.
Ida klippt
Ida Sundqvist
Ungdomsinformatör
Kan svara på frågor om: känslor och mående. Det kan handla om vänskapsrelationer, förhållande, familjesituationer, egen mental hälsa. Ida kan ge sitt stöd och t.ex. ge tips på hur man kan lösa situationer.
Hannele klippt2
Hannele Pelli
Ungdomsinformatör
Liselott klippt
Liselott Nyström Forsén
Ungdomsinformatören
Kan svara på frågor om: kan snart det mesta om det mesta som ungdomar brukar ha problem med, eftersom hon har hand om frågorna på Våga fråga och Informationsdelen på portalen. Jobbar även som koordinerande av rusmedelsförebyggande verksamheten i Korsholms kommun.
Nuortenelama2
Nuortenelämä.fi Kansallinen nurisotiedotussivusto
Ungdomsinformatören vid
Den nationella ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten som Decibel.fi samarbetar med.
Julia Nyback
Julle Nyback
Ungdomsledaren
Kan svara på frågor om: det mesta som unga funderar på. Kan relatera till frågor rörande adoption och problematik med att passa in med annat etniskt ursprung. Är väldigt intresserad av frågor gällande sexuella minoriteter, jämlikhet i samhället och genusfrågor.
Lina och Linda
Lina och Linda
Uppsökare
Kan svara på frågor om: det mesta man kan tänkas fundera på från A till Ö, men speciellt frågor som rör vad man kan göra om man tappar lusten att studera/arbeta eller lämnar att sitta ensam hemma utan sysselsättning.
Uppsokarna After eight
Camilla, Sari och Måns After Eight
Uppsökare
Kan svara på frågor om studier, jobb, praktik, sysselsättning och olika stöd som man kan vara i behov av, t.ex. kontakt till mentalvårdscentralen, beroendevårdskliniken, ungdomsstationen Fiilis samt olika ansökningar t.ex. Fpa, TE-byrån m.m.
usm rf
USM
USM missbrukarvård
Jenny Vilen
Jenny Vilén
Utvecklingspsykolog
Kan svara på frågor om: psykisk hälsa och ohälsa, relationer, problem i familjen eller med kompisarna, självkänsla och alla möjliga andra bekymmer som kan tänkas dyka upp.