.

14.09.2023
Kan tandläkaren se om man använder vape, och vad annat ser dem genom att kolla i ens mun? tild
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

19.09.2023

Hej,

Under ett tandläkarbesök granskar tandläkaren i fråga din munhälsa. Till undersökningen hör normalt både en extraoral (utanför munnen) och en intraoral (inuti munnen) del. Utanför munnen granskar tandläkaren bettmuskulaturen, käkleden samt om det finns förstorade lymfkörtlar som kan kännas.

Inuti munnen granskas slemhinnorna samt deras skick. Är slemhinnorna hela, finns det färgförändringar eller andra förändringar? Rökning, e-cigaretter, vaping, snus och nikotinpåsar är alla kopplade till olika slemhinneförändringar i munnen. Snus och nikotinpåsar brukar skapa lokala slemhinneförändringar där påsen brukas, dessa kan vara ljusa och likna elefanthy, eller vara rödare i färgen.

Det finns ännu relativt lite forskning på e-cigaretter och vaping. Tre lesioner (=slemhinneförändringar) som jag vill lyfta fram är nikotin stomatit (slemhinneförändringar i gommen orsakat av röken), sår i mungiporna och att tungans yta förändras och blir mer hårig, detta kallas hårig tunga. Vid tobaksrökning är det även vanligt bl.a. med missfärgning av tänderna. Slemhinnelesioner kan vara kopplade till muncancer, detta är ändå inte alltid fallet.

Granskningen fortsätter förstås med att kolla hur bettet fungerar och vilka tänder som finns i munnen. Tänderna granskas för hål, d.v.s. karies, eller andra infektioner. Till slut kollas även hur tandköttet mår, om det finns fördjupade tandköttsfickor, rörlighet på tänderna, var det finns plack i munnen och om det finns tandsten.

I tillägg till granskningen kan röntgenbilder tas för bättre diagnostik om det behövs och till slut så görs en vårdplan upp om du behöver tilläggsvård. Till slut uppmuntrar jag dig att berätta åt tandläkaren ifall du använder någon nikotinprodukt, då dessa ofta är kopplade till förändringar i munnen. Vår uppgift är att upptäcka röda flaggor och hjälpa dig att ta informerade beslut om din egen hälsa. Jag hoppas att mitt svar hjälpte. Har du fler frågor tipsar jag varmt om att din tandläkare gärna besvarar alla dina frågor om din munhälsa, så våga fråga!

 // Tandläkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Kan man utföra hysterektomi bara när man vill eller måste man ha någon underliggande sjukdom /orsak för det?
Läs mera

Hur går man tillväga för att göra en autism utredning? Har så många känningstecken så skulle vilja utreda saken
Läs mera

Hej!

Jag har sedan några år tillbaka haft en del problem med magen. Jag upplever att det har att göra mycket med ångest och mental stress.
Jag har själv experimenterat med kosten för att hitta det ...
Läs mera

E de farlit att ha vanlit fuktande läppbalsam nästan 24/7??
Läs mera