skåning:)
Hej!
Vår underbara kostrådgivare Anna har svarat på liknande frågor förr, så jag ska försöka berätta vad hon skrivit tidigare här på Decibel. Läs gärna fler svar av henne här i samma kategori på Våga fråga och i kategorin Vikten, så får du jättebra tips på hur man egentligen borde äta för att må riktigt bra och få alla näringsämnen som är livsnödvändiga för utvecklingen av tex hjärnan under puberteten.
Att ha svårt att få ner maten och att börja må illa när man ätit är ganska vanligt, faktiskt. Ofta handlar det om att man antingen tänker fel eller äter fel. Det kan vara så enkla orsaker som att din mage inte vill ha just det du äter till frukost, tex att den kanske skulle må bättre av lite lättare mat då, som fil/yoghurt eller frukt. Illamåendet och speciellt om du blir trött kan bero på att ditt blodsocker har sjunkit för lågt för hastigt, tex om frukosten var väldigt söt (även av sötningsmedel, gäller inte alls bara socker) så åker blodsockret bergochdalbana innan du får lunch och det kan krångla till hela matsmältningssystemet. Också om man äter för snabbt kan det bli illamående av det. Och naturligtvis kan man få problem med magen om man ger den något som den inte tål. Många kan vara känsliga för laktos (i vanliga mjölkprodukter) eller gluten (från mjöl av de vanliga sädesslagen) eller för stekt mat eller svårsmält mat.
Om det sitter mellan öronen, alltså att det är tankar man har som påverkar lusten att äta och känslorna, så kan det mycket väl uttrycka sig som fysiskt illamående. Tankar är farliga saker men ofta är man så inne i dem själv att man inte ens förstår att de är konstiga eller förvrängda. Både för att reda ut hur du tänker kring mat och ifall du äter något fel så borde du gå till skolans sjukskötare eller till en annan medicinskt utbildad. De kan nämligen ställa en massa frågor till dig som gör att ni tillsammans kan sätta fingret på orsaken/orsakerna till varför du har problem med maten. Ofta vill de att man ska föra ett slags dagbok över vad man äter någon vecka/några veckor innan. Då ska man främst tänka på vad maten innehåller (tex om julgröten är gjord på mjölk) och när man börjar må illa, inte alls på några kalorier eller mängder eller något. Med hjälp av dagboken är det mycket lättare att se mönster och orsaker. Så gå till en läkare eller något nu, för det är ju så himla onödigt att du mår illa. Det är så synd ifall det börjar påverka ditt liv och ingen ska ju behöva må illa, ju!
Stor kram, hälsar ungdomsinformatören Liselott
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar