Jag tror att jag börjar ha ett problem med drickandet (jag har druckit stark sprit nästan varenda hälg sedan maj) Jag känner att när jag dricker är jag på topp för då är jag med vänner och har kul och festar men på sistone känner jag mig bara äcklad av mig själv dagen efter. Lejonet

Praktikant vid Decibel Amanda svarar
Hej!
Tråkigt att höra att du inte mår bra. Tyvärr är ångest och även panikkänslor ganska vanligt och det kan kännas riktigt obehagligt när man drabbas av dessa känslor. Viktigt att komma ihåg är att ångest inte är något farligt, även fast det kan kännas så i stunden. När man känner ångest är det lätt att man också börjar övertänka. Att hela tiden gå runt med ångest är väldigt utmattande och påverkar vardagen negativt. Därför är det väldigt viktigt att prata med någon och försöka dämpa ångesten genom att göra saker som får en att må bra. Några tips till när du känner stark ångest och har klumpkänslan i bröstet är att ta djupa andetag, det finns olika andningsövningar och meditationsövningar på nätet. Du kan ta en promenad, se på film/serie, rita, eller göra annat du tycker om, tex. umgås med vänner som du skriver att du redan gör och mår bra av. Kom ihåg att det är okej att gråta också, ofta kan det kännas lite lättare efter det.
Jag förstår att det kan kännas svårt att våga öppna upp sig för sina vänner, det kan kännas som ett stort steg. Jag uppmanar dig ändå till att försöka våga ta det steget eftersom det kan kännas skönt för dig att få prata ut, men också skönt för dina vänner att få veta hur du mår, och då kunna finnas där för att stötta dig. Ofta bär någon annan i ens närhet också på något som påverkar deras mående negativt, men det betyder inte att du ska behöva stänga in dina känslor och känna att du inte kan prata om ditt mående. Oavsett vad man går igenom är det okej att prata om det om man behöver det. Jag tror inte dina vänner skulle se på dig på ett annat sätt om du berättar om ditt mående, jag tror de bara skulle uppskatta att du berättade så att de vet och kan stötta dig. Om du och dina vänner skulle prata om ert mående, kan ni samtidigt lyssna och stötta varandra, så kanske ni känner er mindre ensamma med era känslor. Du ska göra vad som känns bäst för dig, det är okej om du inte är bekväm att prata med dina vänner, men du ska inte heller känna att du inte får göra det.
Angående ditt alkoholbruk är det bra att du känner till vad alkohol är och hur det kan påverka dig. Alkohol är inte bra för kroppen och påverkar i princip alla organ i kroppen och skadar hjärnan, oavsett vilken ålder man befinner sig i. Hjärnan är inte färdigutvecklad innan 25-årsåldern och därför är hjärnan känsligare hos unga. Alla reagerar olika på alkohol. Det är ett ämne som antingen dämpar vissa känslor eller förstärker dem. Du kan bli extra glad, extra ledsen eller extra arg eller så kan det göra så att du känner dig lugn. Det kan göra att du i stunden mår väldigt bra och känner att dina problem försvinner, men tyvärr kommer du märka konsekvenserna både fysiskt och psykiskt redan dagen efter och dessa håller i sig ett tag.
De fysiska symtom som man kan uppleva när alkoholen går ur kroppen är trötthet, illamående, skakningar, huvudvärk och svettningar. Men det finns även psykiska symtom som kan uppstå, dessa är ångest och nedstämdhet. Troligen är din känsla följden av den kemiska reaktionen av alkoholen. Vanligtvis är symtomen starkast 1-2 dagar efter alkoholintaget, men det kan ta 4-5 dagar innan de helt lindras. Det innebär att när dina symtom helt försvunnit när det närmar sig helgen, och du dricker igen, ger du ingen tid för din kropp att återhämta sig. Det kan också vara en orsak till att du upplever ångest. Alkohol försämrar också sömnkvaliteten och genom att sova ordentligt kan den psykiska hälsan också förbättras.
Det är bra att fundera lite kring varför man dricker. Dricker du för det sociala eller dricker du för att få bort din ångest? Jag uppmanar dig såklart att sluta dricka, eller åtminstone minska på drickandet. Om du trots allt väljer att dricka är det bättre att du håller dig till svagare drycker och färre portioner, och undviker starksprit eftersom att det är den sämsta varianten av alkohol du kan dricka. När man dricker drycker med hög alkoholprocent är det lätt att det blir för mycket och att man snabbare tappar kontrollen. Det är också viktigt att dricka mycket vatten och äta ordentligt. Detta är också något du kan prata med en professionell om och få bättre verktyg för att minska/sluta dricka.
Jag uppmanar dig att i alla fall prata med någon om ditt mående. Det kan vara dina vänner, en familjemedlem eller en professionell. Jag tror att det vore bra i ditt fall att kontakta en professionell för att få mer konkreta tips och få hjälp med ditt mående. Du kan alltid vända dig till elevvårdsteamet på din skola och prata med dem. Dit hör skolkurator, skolcoach, skolpsykolog och skolhälsovårdare. De finns där för att lyssna och för att hjälpa dig. Du kan knacka på hos dem eller skicka dem ett meddelande på Wilma/Whatsapp. Om du känner du vill ha ytterligare hjälp finns:
Ungdomsstationen Klaara
Ungdomsstationen Klaara i Vasa erbjuder hjälp för unga i åldern 12-29 år vid utmanande livssituationer och -kriser samt med problem som gäller psykisk hälsa, missbruk och beroenden. Du kan ta kontakt om du har till exempel symptom på depression, ångest, svårigheter att sova eller somna eller om du är orolig för din egen eller någon närståendes situation. Hjälp erbjuds också om du har svårt med skolan eller dina studier, om det förekommer problem i din vänkrets eller om framtiden bekymrar dig. Servicen är konfidentiell, frivillig och avgiftsfri.
Ring 040 7276888 för tidsbokning och rådgivning på vardagar kl. 9-11. Du kan också besöka stationen utan tidsbokning på vardagar kl. 9-11.
Ärligt Talat-chatten (https://arligttalat.fi/)
Ärligt talat chatten är en nationell online-tjänst på nätet för 13-29-åringar. På Ärligt talat kan unga chatta online med professionella inom ungdomssektorn om frågor som är aktuella i deras liv. Handledarteamet består av ca 30 professionella (psykolog, psykoterapeut, skolkurator, socialarbetare, studiehandledare, ungdomshandledare, ungdomsledare etc.), som handleder unga med chatten som verktyg. Chatten betjänar varje vecka måndag till fredag kl. 09-12 samt kl. 19-22.
Hoppas allting snart reder upp sig, kom ihåg att du alltid kan skriva hit igen om du behöver!
Stor kram,
Amanda
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar