ätstörning?

12.03.2023
Jag är en 16 årig flicka som har haft problem med mat i över två år nu. Jag har aldrig sakt åt någon, men jag väger mig själv hela tiden och mina matvanor går i vågor. Vissa perioder äter jag allt för mycker skräp och godis men ingen vanlig mat, medan det finns andra perioder då jag inte äter någonting. Jag dricker väldigt stora mängder vatten så att jag inte ska känna hunger. Jag börjar även må dåligt psykiskt direkt efter att jag ätit något. Jag har aldrig energi. Jag har även vanor att jag måste röra på mig i minst en timme per dag. Kan det här klassas som ätstörning? Jag är inte underviktig eller överviktig men jag kan bara inte hålla styr på mina matvanor.

Rasmus svarar

14.03.2023

Hej!

En ätstörning börjar ofta i form av tankar som ofta kretsar kring att man själv är dålig eller fel på något sätt. Samtidigt föds tankar som erbjuder alternativ, det vill säga att du kan känna dig bättre bara du ändrar på hur du äter, hur du ser ut, hurudan du är. De här tankarna börjar sedan ofta påverka ätbeteendet och en ätstörning börjar utvecklas. I början upplevs ätstörningen ofta som en lösning, men efter hand börjar den bli mer och mer problematisk. Efter en tid är det ångest och tvång som styr beteendet, man känner att man måste göra eller äta på ett visst sätt, man får ångest om man inte håller sig till vissa regler och så vidare. Framförallt börjar tankar på mat och ätande fylla hela livet.

På din beskrivning låter det som om du är på väg in i en ätstörning. Du har mycket tankar kring mat och tankarna har börjar styra ditt beteende. Det känns som om du ständigt strävar efter en känsla av kontroll, men att du aldrig riktigt når känslan. Mitt råd är att du funderar noga igenom hur du vill att ditt ätande ska se ut och sedan försöker hålla fast vid det så gott det går. Undvik att väga dig. Vad vågen visar ska inte styra ditt ätande eller hur du tänker om dig själv. Försök istället rikta uppmärksamheten till hur du mår när du har ätit ordentligt och har energi att göra de saker du tycker om på riktigt. Om du märker att du inte klarar av att göra förändringar på egen hand ska du vända dig till någon vuxen, förälder eller någon på skolan, och berätta om dina problem. Då kan ni sedan tillsammans fundera på hur ni kan gå vidare.

mvh

Rasmus  

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är 100% säker på att jag har en ätstörning och detta har mina föräldrar börjat misstänka. Jag är just nu underviktig och binge äter 1 gång per vecka tills jag blir illamående. In i veckan försöker...
Läs mera

Hej, jag har sen i höstas gått ner över 10kg (skriver kg i hemilga rutan för att inte trigga nån). Har sedan 2021 försökt gått ner i vikt men hela tiden bara gått ner och sen upp igen.

Nu e första g...
Läs mera

Är min vikt normal, känner mig som på gränsen till övervikt men övertänker säkert allt, vikten i hemliga rutan
Läs mera

är jag överviktig eller normal? Sätter vikten i hemliga informationen
Läs mera