Tips för viktnedgång?

16.09.2018
Hej. Jag har nu bestämt mig för att få all in och gå ner i vikt så jag blir normalviktig. Jag är inte supertjock nu men vill gärna få en kropp som jag trivs i. Så, hur ska jag gå till väga? Vilken träning är bäst? Hade tänkt vara ut och springa varje dag (med vilodag ibland) men vad mer kan jag göra för träning? Har inte tillgång till gym. Hur ska jag äta? Och vad ska jag avstå från när jag vill gå ner? Finns det någon "superdricka" som man kan blanda till som ger mer resultat fortare? Vill ha så mycket tips och råd som möjligt!!
Andreas Narva klippt

FISAF/EA/APT Personal Trainer Andreas svarar

18.09.2018

Hej!

Vad roligt att du har bestämt dig för att fara ut och springa! Det är en av de mest effektiva och naturliga sätt att röra på sig. På köpet får du frisk luft och genom att röra på sig så får du en bättre syreupptagningsförmåga. Det igen leder till att du kommer att må bättre både fysiskt och psykiskt.

Ifall du inte är van med löpning, börja försiktigt. Kör man på för fullt i början finns det en risk att man tär för mycket på kroppen som kan resultera i problem med t.ex. knäna.

Första veckan räcker det med att njuta av den friska luften, du kan fara ut och gå i en timme. Detta kan du göra 2-4 gånger per vecka. Ifall du vill effektivera din motion, kör stavgång. Det är verkligen effektivt eftersom då måste man också använda armarna :)

För att aktivera musklerna i din kropp, kan du köra utfallssteg under din raska promenad ( https://www.youtube.com/watch?v=qU0KhhF8P_A&frags=pl%2Cwn ) och köra lite höftlyft ( https://www.youtube.com/watch?v=8zIjttKda80&frags=pl%2Cwn ) och sidobenlyft ( https://www.youtube.com/watch?v=Oo4AkCZqqZk&frags=pl%2Cwn ) då du kommer hem. Dessa övningar stärker dina muskler runt höften samt att du blir starkare i bålen.

Veckorna därpå kan du lägga in lite löpning. Du börjar med att gå några kilometer, löper en kilometer och så går du resten av passet. = Ökning successivt. Det skall kännas helt enkelt skönt och behagligt i början.

Det kan ta upp till 1-2 månader förrän man kan börja löpa ordentligt, ifall man ej gjort det tidigare.

Tyvärr finns det inga "superdrickor" som ger snabbt, hälsosamma resultat. Alla dieter är ohållbara i längden. Det viktiga är att man hittar en rutin och balans i sin kost som man mår bra av och inte stressar över. En normal finsk husmanskost är att rekommendera. Ett säkert kort är att man äter sånt som man kan tänka sig hitta direkt i naturen. Grönsaker, frukter, bär, kött, ägg, fisk, fullkorn etc.

Du kan försöka anpassa din träning så att efter varje träningspass, skulle du ha möjligheten att äta direkt ett mellanmål eller t.ex middag. Således får dina arbetande muskler den näring som krävs.

Enligt forskning så bör man äta ett stadigt morgonmål, (mellanmål), lunch, mellanmål, middag och en liten kvällsbit. Om du kan hålla 3 timmar mellan varje måltid, så är det jättebra! Ifall det är nånting du vill avstå från så rekommenderar jag att inte dricka sötade drycker (läsk) och energidrycker. Det är helt ok att ha en godisdag i veckan ifall de andra 6 dagarna är normalkost.

Lycka till med träningen och minns att det skall vara roligt :)

Hälsningar Andreas

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Häj mitt dilemma e att jag ha börja se stretch märken på mina bröst och lite på höft/röv vilket sku antyda på att jag går upp i vikt men jag förstår int för vågen visar samma hela tiden och har visat ...
Läs mera

Hej! Just nu går jag ohälsosamt mycket (4h) om dagen rask promenad och har gjort det i flera år samt gym 1h två ggr/ vecka. Minn relation till mat är inte den bästa och jag har varit underviktig men p...
Läs mera

Finns det medicin man kan få mot övervikt? Mitt BMI är 37 ”fetma grad 2”
Mår dåligt över hur tjock jag är och vet inte hur jag ska kunna gå ner i vikt..
(Jag vet det finns medicin men kan man få de...
Läs mera

Hej! Jag har länge velat gå ner i vikt. Har nu börjat både styrketräna och högintensiv träning som ska bränna fett. Går även mycket på arbetet mellan 6000-10 000 steg de dagar jag arbetar och inte har...
Läs mera