Snabb metabolism

06.03.2023
Hej jag har tänkt börja träna hårt och springa kommer det påverka min metabolism? Har snabb metabolism och vill fortfarande kunna äta hur mycket jag vill utan att öka vikt. Men kan jag ändå bygga stora muskler med snabb metabolism ????
Jessica Renlund

Dietiststuderande vid Umeå Universitet Jessica svarar

08.03.2023

Hej,

När man tränar behöver man äta mera jämfört med en inaktiv livsstil, för att fylla sitt energibehov eftersom man förbrukar mera energi. Hur snabb din metabolism är kommer inte påverka hur du bygger muskler eller inte, det styr du genom hur du tränar, du kan också tänka att din energimetabolism kommer vara så snabb som den behöver vara för din kropp och den kommer anpassa sig efter behovet. Det som är viktigt är att du äter tillräckligt mycket för att kroppen ska kunna bygga muskler och bli starkare av träningen du gör, äter du för lite långsiktigt och tränar mycket så kommer kroppen bryta ner sig själv istället för att täcka bristen på energi från mat, och struntar då i att bygga muskler. Några tips jag brukar tänka på för att ”hålla rätt riktning” är att lyssna till hungern efter du har tränat och ät tills du känner dig lagom mätt efter träningspasset, tränar man väldigt mycket kan man också känna sig extra hungrig även nästa dag och kanske måste kompensera med lite mera mat då också. Det är viktigt att äta regelbundet och komplett när man tränar för att fylla sitt energibehov, det blir då också lättare att lära känna sin kropp och veta ungefär hur mycket mat man behöver genom att ha fasta måltidsrutiner. Olika tecken på att du äter för lite kan vara att du känner ett ovanligt ökat sug efter sötsaker eller ”annat gott”, eller att du inte ser några framsteg i din träning ex. ingen ökad muskelstyrka/förbättrad kondition under en längre stund. Tar man hand om sin kropp så ser man ofta små framsteg med jämna mellanrum.

Hoppas detta var till hjälp, lycka till!

Mvh. Jessica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är 100% säker på att jag har en ätstörning och detta har mina föräldrar börjat misstänka. Jag är just nu underviktig och binge äter 1 gång per vecka tills jag blir illamående. In i veckan försöker...
Läs mera

Hej, jag har sen i höstas gått ner över 10kg (skriver kg i hemilga rutan för att inte trigga nån). Har sedan 2021 försökt gått ner i vikt men hela tiden bara gått ner och sen upp igen.

Nu e första g...
Läs mera

Är min vikt normal, känner mig som på gränsen till övervikt men övertänker säkert allt, vikten i hemliga rutan
Läs mera

är jag överviktig eller normal? Sätter vikten i hemliga informationen
Läs mera