Viktnedgång

20.03.2023
Hejj
Jag har en snabb fråga om viktnedgång.
Har tänkt försöka gå ner i vikt till sommaren, till maj så typ 2 månader ska jag försöka klara det på (skriver mått och sånt i hemliga rutan så det inte triggar nån som läser)
Jag undrar bara om jag måste träna mycket eller om jag bara kan äta mindre? Måste man träna för att gå ner i vikt? Jag har också mycket extra fett på magen så jag undrar hur jag får bort det på bästa sätt.
(:
Jessica Renlund

Dietiststuderande vid Umeå Universitet Jessica svarar

21.03.2023

Hej,

För att analysera en persons vikt använder man sig bland annat av att beräkna BMI, body mass index, den ger inte en helhetsbild av din kroppssammansättning men är en vägledande faktor, men jag använder den beräkningen nu eftersom jag inte kan träffa dig personligen,

Viktigt att notera i ditt fall är att enligt BMI så har du just nu en vikt som är optimal för din längd och den vikten du nämnde du vill gå ner till ligger under normalvikt, och innebär att det finns stora risker att din hälsa drabbas negativt om du har en för låg kroppsvikt (bland annat dina organ, magfunktion, menstruation kan drabbas). Jag rekommenderar att ta hjälp av en personlig tränare som också är licensierad kostrådgivare som kan hjälpa dig med kost och träning, hur du kan nå dina mål och vilken vikt/mål som är rimligt för dig, också fundera över vad som är ditt mål med vikten, vad är dina förväntningar?

Många gånger kan det visa sig att målen man har satt inte bara kan uppnås i form av att nå en viss vikt - en viss vikt garanterar inte ett visst utseende, det kan istället vara en kombination av en förändrad kost och att man med hjälp av träning ”formar” kroppen och bygger muskler på vissa områden som då förändrar ens kroppsform och utseende. Att begränsa sitt matintag och försöka gå ner i vikt själv utan vägledning kan också lätt leda till att man hamnar i ett ”ekorrhjul” där vikten bollar fram och tillbaka eller fastnar och man i slutändan inte når hållbara resultat. Det beror på att kroppen och kost är komplext och man behöver vägledning och en kostplan för att göra en större viktförändring på ett hållbart sätt. Det kostar lite pengar att ta hjälp av en kostrådgivare men man sparar oändligt mycket tid och energi med att börja på rätt bana från start.

Mvh, 

Jessica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är 100% säker på att jag har en ätstörning och detta har mina föräldrar börjat misstänka. Jag är just nu underviktig och binge äter 1 gång per vecka tills jag blir illamående. In i veckan försöker...
Läs mera

Hej, jag har sen i höstas gått ner över 10kg (skriver kg i hemilga rutan för att inte trigga nån). Har sedan 2021 försökt gått ner i vikt men hela tiden bara gått ner och sen upp igen.

Nu e första g...
Läs mera

Är min vikt normal, känner mig som på gränsen till övervikt men övertänker säkert allt, vikten i hemliga rutan
Läs mera

är jag överviktig eller normal? Sätter vikten i hemliga informationen
Läs mera