Fråga till Kix

30.11.2020
Hej, det var jag som frågade om motgångar, jag har en sak att skriva i tillägget Ant
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

01.12.2020

Tjena!

Roligt att du skrev in igen, och vad glad jag blir av att du hade nytta av mitt svar :)

Hur stor motgång det du beskriver har varit för dig är utgående från hur du har upplevt det och vilka skyddande faktorer du har haft. Det är ledsamt att du var med om det, men det låter i mina öron som att du har bearbetat det på ett bra vis :)

Det är nog helt normalt det du beskriver, att man i sitt huvud i ett senare skede går genom händelserna och liksom fantiserar om hur saker hade gått om det ena eller andra hade hänt istället. Det är jättevanligt när man bearbetar saker, och kan upplevas som ett sätt att ta tillbaka känslan av kontroll över det skedda, samtidigt som man indirekt skapar förberedelse på vad man kunde göra ifall en liknande situation uppstod igen. Man tar lärdomarna och gör dem till en typ av beredskap, så att man ska kunna skydda sig bättre om man behöver i framtiden. I vissa former av terapi är det här till och med ett tillvägagångssätt man använder i terapin – att man under handledning av terapeuten ska låtsas att personen som sårat en sitter mitt emot en, och man ska då säga högt och bestämt alla de saker man egentligen skulle ha velat sagt. Så nä, det är inget ovanligt :)

Nu kan jag ju bara spekulera här eftersom jag inte känner dig, men i ditt fall funderar jag också att det att du fantiserade om att människor stod upp för dig är ett hälsosamt tecken eftersom det tyder på att du förstår att du är en bra människa och är VÄRD att människor ska stå upp för dig, och att du förstår att du INTE var värd att bli behandlad på det sättet du blev. Det tyder på att de som retade dig ändå inte lyckades nå ner helt till din kärna av självkänsla, kombinerat med att du hittade så bra människor sen att de kompenserade upp för det dåliga beteendet de andra hade haft.

Jag tycker det är super att du har låtit dig själv tänka på de här sakerna och känna genom känslorna som uppkom. Det är nåt av det mest hälsosamma vi kan göra för att kunna bearbeta och gå vidare, och kanske till och med lära oss nåt för framtiden! Många problem uppstår för att människor trycker ner sina upplevelser och inte vill tänka på dem eller behandla dem. Då bara växer de där under ytan.

Glad att höra att du har det bra idag!
Kram, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej Kix
Det är jag som är tillbaka. Vi skrev med varandra i förra månaden angående min hypokondri om du minns.

Jag har nu jobbat som du sa på min hypokondri och kommit fram till en slutsats för att ...
Läs mera

Så när jag var typ 13 så dog min morfar av lungcancer, och han betyder jättemycket för mig..
Vet inte hur jag ska komma över det helt och en anledning till att jag mår så dåligt som jag gör kan vara ...
Läs mera

Hej, tack för svaret ! Jag har bara en sak att lägga till i denna diskussion
Läs mera

Hej, jag har en till fundering i tillägget
Läs mera