Kristna "genocide" i mellan östern och arab länderna?

11.03.2022
Hej.
Jag har just haft en konversation och konflikt med min pojkvän. Jag, en kristen, och mera öppen till att alla kan göra fel oberoende av kultur eller religion, men han, en muslim, som vuxit upp i mellan östern, vill inte tro att muslimer kan göra någonting fel. Jag kom förbi några kommentarer på internet om folkmord på kristna i mellanöstern och jag googlade själv, vilken chock vad många artiklar och webbsidor man hittar om folkmord på kristna där. Är de sanna? jag tror ju på det, fastän stora nyhetsbolager inte tar upp ämnen. Jag tror att det är möjligt, att vem som helst kan göra dumma saker, så varför skulle muslimer vara ett undantag?, dock tror jag inte att all är så, men det finns alltid extremister, vilka råkade vara muslimer som utförde folkmord på kristna. detta ville min pv inte alls ta till sig, speciellt då jag nämnde att det i hans land har skett. Han har aldrig hört något sånt, men vem skulle gå ut och erkänna att man genomgått folkmord?
varför är mellanöstern ett muslimrikt land? när det ursprungligen var judar och sedan kristna? om inte med våld och hot? hur blir ett område av en majoritets religion under 2k år?. Min pv säger att detta är inte sant, har han ens försökt googlea? tydligen inte? han säger "man kan inte lita på allt från nätet", sant, men att flera skriver om samma sak? och sannolikheten att en grupp med människor från ett land där frihet begränsas, om inte din "frihet" håller med deras strikta regler så, att sannolikheten att gruppen gör något dåligt mot andra som inte tror samma som dem inte finns? hur kan man garantera det?
jag vet att han är blind till fakta, jag vill vara säker, är det sant. jag tror på det och hittat info från sidor man kan lita på.
jag vill se en framtid med min pv. han är en bra kille och ger mig frihet just som jag ger honom, jag är mera den typen att vilja ha honom över till min sida, min religion min tro, min sak... medan han har the mindset att jag får tycka och tro vad jag vill han får tycka å tro vad han vill, så länge vi kommer överens och inte sårar varandra eller tror på någonting som kan såra den andra. han vill flytta hit, våra barn ska vara födda kristna etc... låter det för bra för att vara sant?
anyway, sådana här topics har alltid fått mig att ifrågasätta vår relation. vi må älska varandra, men det stör mig att han är blind till sin religion, att människor från hans religion inte kan göra någonting fel? jag säger inte att religionen gör fel, jag säger att människor kan göra fel oberoende av religion, vilket inkluderar hans religion. tänker jag fel? har jag fel? gjorde jag fel att ta upp ämnet? jag ville ju inget ont, bara få honom att inse, muslimer är inte bara offer, speciellt i muslim majoritetsländer.
min huvudfråga är alltså, hur stor andel av kristna är diskriminerade och dödade för sin tro i islamiska länder (av alla andra som bor där), samt hur många av muslimer. det kommer inte att spela någon roll han kommer inte att bry sig... men att ajg är kristen... borde det röra honom också? om jag kommer att vara hans fru och våra barn kommer att vara kristna.. han borde ju kunna inse att onda människor finns trots han är bra?
liksom skulle han tro att det är tryggt för mig att flytta till mellanöstern som en kristen?
samt vad kan jag göra, och få honom att göra, så att våra skillnader... det enda just nu är religionen ...inte får oss att göra slut. jag har tänkt flera gånger... det skär mig och gör ont.. och jag är för svag för att göra slut jag tror verkligen han är min soulmate... även om jag inte dejtat runt... men den här religionstopic har alltid fått mig att ifrågasätta oss... inte att han kommer att göra något mot mig, nej utan..att han inte inser att muslimer också gör fel, och det som händer mot kristna är fel och det händer, samt kan hända i framtiden igen. han tror att de är perfekta och bara de "fake islamist följare" som gör ont. är jag problemet? jag vet att jag alltid vill börja skit... men.. jag har väl rätt att få diskutera detta med honom? det rör ju honom vad hans folk gör... jag vet inte. jag har den mindsett att jag vill få svar på mina tankar och jag tror jag vet jag har rätt... jag vet att det är mitt problem... men.. man skulle ju kunna prata med sin soulmate om vad som helst även om han har svårt att tro på det... man ska ju kunna ta reda på tillsammans istället för att take offence och blir defensive?
tack för svar. 0987
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

16.03.2022

Hej,

Vi skickade din fråga till vår präst Rune. Han skrev ner några tankar kring din fråga.

Om Mellanöstern:

- Mellanöstern är ett stort område med många länder. Ibland räknar man från Egypten i väst till Pakistan i öster. Men den muslimska världen är ju större än så, hela Nordafrika, stora delar av resten av Afrika och stora delar av bortre Asien. Världens största muslimska land finns inte alls i Mellanöstern, utan i Asien och är Indonesien. Islam är väldigt olika i Kenya, Saudiarabien, Iran och Indonesien för länderna är väldigt olika. Precis som kristna från olika delar av världen har väldigt olika religion, t ex en katolik från Sydamerika, en ortodox från Ryssland och pingstvän från södra USA. En del av samhällen är precis som oss också sekulariserade, dvs man följer inte alltid så mycket religiösa traditioner fast man nog tänker sej som muslim. T ex varierar kvinnors användning av huvudduk mycket mellan olika länder. Ofta är också större städer mera sekulariserade och landsbygden mycket konservativare och följer äldre traditioner.
- Mellanöstern är ett kärnområde för islam eftersom det uppstod där, i dagens Saudiarabien på 600-talet eKr. Före profeten Mohammed grundade islam så trodde man mest på lokala ande-religioner i Saudiarabien, men det fanns också en del kristna och lite judar där. Till islams tradition hör att när islam får majoritetsställning i ett område inför man någon version av islamsk lag där (det finns flera olika traditioner inom islam om vad det kan betyda). Då blir det ofta svårt för andra religioner att hålla ställningen i samhället och landet blir mer islamskt. Lika har det ofta varit när kristna har kolonialiserat olika länder, men det är en utveckling som inte alltid sker mera. Vi har helt enkelt lärt oss mera uppskatta varandras kulturer.
- I dagens Mellanöstern bor det judar som majoritet i staten Israel, men i Israel och på de palestinska områdena bor också en stor minoritet kristna, medan de palestinska områdena domineras av muslimer. Andra länder i Mellanöstern med stora (och ibland inflytelserika) kristna minoriteter är Libanon, Syrien, Turkiet, Egypten, Irak. På de flesta håll där kristna och muslimer bor i samma land sedan länge fungerar relationerna oftast bra och det är tryggt, men det finns undantag speciellt i kriser där minoriteter hamnar illa ut.
- De ställen där det för tillfället är farligast att bo som kristen i Mellanöstern är förstås där det är krig som i Syrien och Irak, men också i Afghanistan och Pakistan där talibanrörelsen och andra religiösa extremgrupper är starka. I världen som helhet och speciellt i Mellanösterns olika länder är kristendomen den statiskt mest förföljda religionen i dagens värld.
- Organisationer som Open Doors och vår finlandssvenska Martyrkyrkans vänner samlar information och statistik om kristnas erfarenheter i olika länder. Där hittar du pålitlig information.

Om folkmord:

- Folkmord sker oftast där som extrema ideologier får makten och speciellt när dessa kombineras med någon form av nationalism, för då kan man se andra folk som hot som behöver ”rensas” bort. Därför kan folkmord också ske inom en och samma religion. T ex hade både hutu och tutsier samma religion i Rwanda, ändå skedde folkmordet. Men ibland är det just religion det man tar fasta på, t ex folkmordet på judar under andra världskriget.
- Fundamentalism och andra extrema rörelser är något som finns i alla religioner, och fast vi själva ofta vill ta avstånd till radikala grupper inom vår egen religion så ser utomstående ändå oftast dem som tillhörande samma religion. Kända kristna religiösa extremgrupper som vi ofta vill distansera oss från är katolska IRA-terrorister som mördar protestanter i Nordirland, eller kristna hatgrupper mot HBTQ-personer, eller kanske militanta abort-motståndare.
- På senare år har flera extrema muslimska grupper gjort rubriker över världen: talibanerna i Pakistan och Afghanistan, ISIS, al-Qaida och al-Nusra-armén i Irak och Syrien, och den islamska revolutionen i Iran. Alla oljepengar som Saudiarabien har att använda har också gett dem möjlighet att sprida sin mycket konservativa version av Islam till andra länder. Men bara att man är extrem betyder inte att man begår folkmord, men ofta leder extrema åsikter till förföljelse och förtryck av oliktänkare.
- Det kändaste folkmordet i Mellanöstern i modern tid är turkarnas systematiska utplåning av armenier och assyrier (det armeniska folkmordet under först världskriget). Det är så känsligt för Turkiet att det är straffbart att prata om det där. Osmanerna (eller turkarna) var muslimer som dödade de kristna armenierna i miljoner, men motivet var mera politiskt/nationalistiskt än religiöst. Samma kombination av religion och politik finns också i de muslimska ländernas strävan att utplåna den judiska befolkningen och staten Israel i flera krig under 1900-talet. På 2000-talet har ISIS uttryckligen i religionens namn försöka utrota olika kristna grupper i Irak och Syrien: yezidier, syrianer, assyrier, kaldéer och armenier.

Om parförhållandet:

- Håller med att det för förhållandet är lite röd flagga att det är svårt att erkänna att "de egna kan ha fel". Undanflykten att de egna som inte lever upp till hans förväntningar ”inte är äkta muslimer” är inte hållbar om de själva och världen ser dem som muslimer.
- I relationer över kulturgränser brukar det ofta fungera bra om man bor på ett neutralt ställe och inte har barn. Men om man flyttar till ställen där den enas kultur dominerar faller den parten ofta in i lokala tanke- och handlingsmönster och då kan det uppstå problem. När man får barn kan det plötsligt bli mycket viktigare att få ge den egna kulturen vidare än man tänkt tidigare, så det är bra att man pratat om det, men det kan ändra.
- Kvinnans position, självbestämmanderätt, frihet och trygghet varierar mycket i de muslimska samhällena. Det finns inte en enda muslimsk kultur, utan alla länder är olika och ofta finns det olika grupper i samma land med olika traditioner. I Finland kan man ju jämföra hur olika man följer religiösa helger och seder i olika familjer beroende på hur viktig religionen är just i den familjen och hur konservativa traditioner man hör till, t ex olika familjers inställning till andra religioner eller till samkönat äktenskap som kan variera mycket.
- Som tumregel har kvinnorna mycket större friheter i länder där man är mera sekulariserade i Mellanöstern (t ex Libanon och de palestinska områdena), men krig och andra kriser minskar ofta på friheten. Därtill har kvinnans position i de muslimska länderna lidit av att muslimsk fundamentalism ofta har lyckats påverka muslimska sekulära samhällen mot en starkare konservatism än t ex under 1970- och 80-talet.

Hälsningar

Rune

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har aldrig riktigt varit religiös men jag ska bli konfirmerad, och jag tycker religion är jättekonstigt. Alla som inte tror på Gud hamnar i helvete och brinner där föralltid? Men endå är det en äl...
Läs mera

Hej! Jag är en person som är intresserad av krigshistoria och lägger vikt på min fritid att studera kring krig och konflikter. just nu studerar jag mest kring israel-Palestina konflikten som pågår jus...
Läs mera

En av mina kompisar, som är ateist, frågade av mig (kristen) varför Gud låter dåliga saker hända. Jag har tänkt på det men kommer inte fram till något. Jag tror inte på djävulen, så det går inte att ...
Läs mera

Min familj är kristen och när jag var yngre var jag det oxå. Men för ca 2 år sen så slutade jag tro på Gud för jag tyckte att Biologi var rätt. Nu är jag kristen men jag tror att det var Gud som gjord...
Läs mera