Kyrk medlem

29.03.2022
Hej, fick skatte resultatet för 2021 å insåg då hur mycket som far i kyrkskatt. Flera hundra euro. Så började fundera varför jag ska vara medlem. Kan ni eller någon som jobbar inom kyrkan svara på vad är fördelarna med att vara medlem och vad är nackdelarna om man skriver ut sig ur kyrkan? Tex om man dör , hur påverkar det att vara medlem eller ej? Både vid kremering eller inte

Vill inte gifta mig i kyrkan, min pojkvän är inte heller medlem och ingen av oss är troende. Men är osäker om jag ska stanna eller ej.
Tack! Fundersam
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

01.04.2022

Hej,

Sammanfattning: det mesta är öppet för alla i kyrkan oberoende om du är medlem eller inte, men genom att vara medlem så gör du det möjligt och hjälper andra. Men det finns många saker i dop, vigsel och begravning som hänger på medlemskap.


Kyrkan vill vara öppen för alla, och speciellt ge dem som annars inte skulle ha råd en möjlighet att delta. Där för är nästan all kyrklig verksamhet öppen och gratis, eller starkt subventionerat. T ex kostar ett helt vanligt skriftskolläger ofta över 500e per konfirmand i kostnader för församlingen, medan konfirmander brukar betala bara 50-150e för det.
Kyrkan fungerar alltså inte som gymmet där du måste betala per gång eller ett dyrt årskort för att få använda grejerna. Men eftersom allting kostar så samlar kyrkan en medlemsavgift, ofta kallad "kyrkskatt" för den tas upp av staten i samband med beskattningen. Men den medlemsavgiften är inte heller (som på gymmet) lika hög för alla, utan i proportion till dina inkomster. Så kan de som borde ha råd få delta lite mera, och de som har mindre inkomster ge mindre. Så grattis till en högre lön ifall din medlemsavgift har stigit.
De flesta församlingar går varje år lite på minus och täcker underskottet med inkomster som kommer från skog och annat som församlingen äger sedan länge och ofta har fått i donationer.


Som medlem får du alltså använda allt församlingen erbjuder från diakonins hjälp, till att sjunga i körer, ungdomskvällar, gudstjänster, dagklubbar för barn, kvinnogrupper, studiecirklar, föräldra-barngrupper, ukraina-hjälp osv. Därtill besöker församlingen skolor och åldringshem, har uppsökande verksamhet där man stöder de som är ensamma och utslagna från utsatta ungdomar till ensamma åldringar. Skriftskolan och parrelationskurser vet du säkert om.
Allt det här brukar också vara tillgängligt för dem som inte hör till församlingen. De bara inte är med och stöder och gör det möjligt att göra allt detta. Vilket betyder att en dela av det kommer att försvinna om det blir för få som bär kostnaderna. Ingen använder allt församlingen erbjuder, men tillsammans gör vi allt möjligt.


Mycket av det som det GÖR en skillnad om man är medlem har att göra med dop, vigsel och begravning.
Ett barn under 12 år kan enligt lagen inte höra till ett annat religionssamfund än nån av sina föräldrar, det betyder att om ingen av föräldrarna hör till kyrkan, så kan ni inte heller döpa ert barn till kyrkans medlem. Man måste också höra till kyrkan för att ta ansvar för någon annan (underårigs) medlemskap, dvs man kan inte bli fadder om man inte hör till kyrkan.
På samma sätt har kyrkan vigselrätt bara på sina medlemmar. Så om ni inte hör till kyrkan (minst den ena) eller till något annat kristet samfund (då den andra) så kan ni inte heller få en kyrklig vigsel.
Också när man bokar utrymmen t ex för en vigsel så burkar egna församlingens medlemmar få boka tidigare. Hyror för utrymmen är vanligen också olika om man hör till församlingen eller inte.
Staten betalar kyrkan en del av vad det kostar att ha gravgårdar, eftersom på nästan alla ställen har kommunerna inga egna gravgårdar utan kyrkan bär hela kostnaden för nåt som samhället borde sköta. Hur dyrt det är med allt som har med begravning märker man när man betalar ett företag (begravningsbyrå) att sköta det, men själva gravplatsen kostar genom det här arrangemanget lika för alla, oberoende av medlemskap.
Just nu är präst och kantor gratis vid begravningar åt alla, man betalar bara hyror för utrymmen (som kan vara olika för medlemmar). Men det pågår en diskussion i församlingarna om hur man kan veta om någon som skrivit ut sej ur kyrkan faktiskt ville ha en präst och en kristen jordfästning. I längden kommer det antagligen att gå så att kyrkan jordfäster bara egna medlemmar och andra begravs utan ceremonier, eller med någon avskedsstund som inte sker i en kyrka eller ett kapell.


h Rune Lindblom
präst i Korsholms svenska församling

1 Kommentarer

  • Fundersam 29/03/2022 11:42am (2 år sen)

    Glömde en fråga, om man får barn och ingen av föräldrarna är medlem , men man vill att barnet ska vara det med i kyrkan från födseln för att sen då han eller hon är vuxen själv kunna avgöra om han eller hon vill stanna eller inte, får man då döpa barnet i kyrkan? Eller går det att barnet är medlem om inte någon förälder är det?

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har aldrig riktigt varit religiös men jag ska bli konfirmerad, och jag tycker religion är jättekonstigt. Alla som inte tror på Gud hamnar i helvete och brinner där föralltid? Men endå är det en äl...
Läs mera

Hej! Jag är en person som är intresserad av krigshistoria och lägger vikt på min fritid att studera kring krig och konflikter. just nu studerar jag mest kring israel-Palestina konflikten som pågår jus...
Läs mera

En av mina kompisar, som är ateist, frågade av mig (kristen) varför Gud låter dåliga saker hända. Jag har tänkt på det men kommer inte fram till något. Jag tror inte på djävulen, så det går inte att ...
Läs mera

Min familj är kristen och när jag var yngre var jag det oxå. Men för ca 2 år sen så slutade jag tro på Gud för jag tyckte att Biologi var rätt. Nu är jag kristen men jag tror att det var Gud som gjord...
Läs mera