Alkohol

27.08.2019

Åldersgränsen för att dricka alkohol är 18 år.

Alkohol som ämne verkar avslappnande och bedövande både på kroppen och hjärnan. Det kan kännas behagligt när man bara är lite påverkad, och därför används den ofta inte bara i sociala sammanhang, utan även som ett sätt att varva ner och lite slippa tänka på problem eller känna känslor för ett tag.

Att dricka sig berusad är ett vanligt sätt att ”självmedicinera” när man är nedstämd, orolig, stressad eller ångestfylld. Lite alkohol påverkar alltså dopaminmängden i hjärnan för ett litet tag. Ju mer man dricker desto mer bedövar dock alkoholen såväl kroppen som sinnet, den ”sköna känslan” avtar.  Dricker man mycket kan följderna vara bland annat illamående, minnesluckor, medvetslöshet och andningsuppehåll.

Alkohol påverkar samtidigt självbehärskningen, så att känslor man hade innan lättare kommer fram och känslorna känns ofta starkare när man är berusad. Dessutom finns det en underförstådd överenskommelse i samhället att när man är full, så anses det mera okej eller ursäktat att tillåta olika känslor och reagera starkare. Därför kan det tyckas att människor blir gladare, fnittrigare, flirtigare eller modigare när de är fulla, men även mera aggressiva, våldsamma, nedstämda eller ledsna.

Att dricka för mycket alkohol är inte bra och det vet nog alla – alkohol är ett gift. Hög alkoholkonsumtion är också farligare när man är ung och det är en av anledningarna till varför det finns åldersgränser.

När man druckit alkohol skall man inte köra något fordon. Då man kör berusad försämras avståndsbedömningen, reaktionstiden blir längre, synförmågan blir sämre, man börjar se dubbelt och man tar mer risker. Det behövs en väldigt liten mängd alkohol i blodet för att försämra hur du uppträder i trafiken.

Drick inte alkohol på samma gång som du använder starkare mediciner. En röd triangel på läkemedelsförpackningen berättar att läkemedlet har en inverkan på det centrala nervsystemet. Om du använder en sådan medicin ska du inte dricka alkohol. Även små mängder alkohol kan ha inverkan. Läkemedel tillsammans med alkohol kan orsaka förändringar i beteendet och skador på organen.

Hur påverkar alkoholen hjärnan och kroppen?

  • Alkohol är skadligt för hjärnan oavsett ålder, men eftersom hjärnan utvecklas ända upp till 25 års ålder är ungas hjärnor ännu ömtåligare.
  • Alkoholens påverkan på humöret kan vara väldigt individuellt, människors beteende kan verkligen skilja sig. Vissa kan bli högljudda eller tysta, spralliga eller trött, arg eller glad.
  • Alkohol försämrar ditt immunförsvar. Alkohol påverkar de vita blodkropparna så att deras rörelseförmåga blir mindre och att det inte bildas så många nya.
  • Dagen efter man druckit alkohol kan vissa uppleva en ”bakfylla” eller ”krapula”, vilket det finns en logisk förklaring till. Man kan känna huvudvärk, både psykiskt och fysiskt illamående och att man är törstig.

Alkoholen är som ett gift som förgiftar cellerna i kroppen. Om man mår psykisk dåligt dagen efter så beror det på att när man är full skickar hjärnan ut mycket fler endorfiner(lyckohormoner), det i sin tur betyder att man dagen efter har ett underskott av endorfiner. Många upplever något som kallas Moralisk ångest,”Morkkis”, dagen efter man varit ut. Det betyder att man kanske ångrar något man gjort dagen innan när man var full eller att man gjort bort sig.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Källor: https://www.mielenterveystalo.fi/sv/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/juomisen_hallinnan_opas/Pages/2.-Juomisen-seuraukset.aspx RFHL, Droglänken, Nykterhetsförbundet, Fri från narkotika rf

Tillbaka