Alkoholberoende

27.08.2019

Alkohol är ett ämne som man både kan bli beroende av och missbruka. Det är svårt att ge något allmängiltigt svar på hur snabbt man kan bli beroende, eftersom det beror på bland annat hur ofta man dricker, vad och hur man dricker, kroppsstorlek, ärftliga anlag och huruvida man blandar med andra substanser. Oftast smyger sig beroendet på ganska oförmärkt, det ”bara blir” mer och mer festande och alkohol. Unga kan ofta inte heller känna igen varningssignalerna själva, eller har det som krävs för att kunna sluta på egen hand. Har man druckit mycket och ofta under ungdomen ökar också riskerna för att bli beroende senare i livet, av alkohol såväl som av annat.

Tonåren är en känslig period då det är mycket förändringar på gång. Kroppen och självkänslan utvecklas och man funderar på hur andra ser på en och hur man ser på sig själv. Det är vanligt att man använder alkohol exempelvis för att våga ta steget att prata med nya människor och ha roligt, men risken är stor att man börjar känna ett tvång att använda sig av alkohol för att våga göra dessa saker.

I berusningen gör man mycket lättare beslut och handlingar man aldrig skulle göra i nyktert tillstånd. Olyckor, misstag och missförstånd sker mycket lättare. Och känslor och tankar ser helt annorlunda ut ”dagen efter”. Drickandet kan också göra att man slarvar med ansvar, slinker undan eller förstör för sig i aktiviteter eller relationer och att det blir dyrt. Allt det här kan ha väldigt negativa konsekvenser i vardagslivet – vilket man kanske igen önskar slippa undan och glömma för en stund genom att bedöva sig med alkohol.

Det man kan göra om man är orolig för att man dricker för mycket är att skriva upp hur ofta och hur mycket man dricker. Man kan också fundera över om drickandet ställer till problem exempelvis i skolan eller med familj och vänner. Det är viktigt att man pratar med någon för att få hjälp att ta sig ur beroendet – ju tidigare desto bättre och enklare. Det finns olika terapiformer som är till för personer med alkoholmissbruk, exempel på dessa är: Kognitiv beteendeterapi, tolvstegs behandling och motivationshöjande behandling.

Några exempel på tecken på alkoholberoende

  • Man måste dricka större mängder alkohol för att bli lika påverkad som man blev förr.
  • Man känner sig orolig, irriterad eller stressad om man inte kan dricka när man hade tänkt, eller om man inte får tag i alkohol.
  • Allt mer av ens tankeverksamhet går åt till att tänka på nästa gång man ska få dricka, var och hur man ska få tag på alkohol. Man saknar känslan av att vara full.
  • Man får abstinensbesvär när man inte längre är påverkad, till exempel blir irriterad, får ångest, darrar eller mår illa.
  • Om man ofta eller alltid dricker mer än man hade tänkt sig.
  • Allt större del av tiden går åt att dricka alkohol.
  • Man fortsätter att dricka fastän man ser att alkoholen orsakar problem.
  • Man börjar slarva undvika åtaganden eller aktiviteter och strunta i saker som betytt mycket, för att istället dricka.

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström samt socionomstuderande Sabina Nynäs

Faktagranskning: Eva Marander, Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård rf.

Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Källor: Psykporten - Meielenterveystalo, Droglänken.fi - Päihdelinkki.fi, Vårdguiden.se med fler

Tillbaka