Mobbning

Mobbning

Mobbning är något som så gott som alla någon gång i livet får se i någon form - antingen när någon du känner blir mobbad, när du själv blir mobbad eller när du själv mobbar någon.

Det är eländigt att mobbning ska vara så vanligt inom skolvärlden idag, men numera förekommer mobbningen ofta också på fritiden. Tack vare alla nya fina sociala medier och den nya tekniken så kan mobbningen komma in i ditt eget rum - fast mitt i natten. För alltför många är mobil- och nätmobbningen numera en del av vardagen.

Nu som då får vi frågor hit till Decibels Våga fråga, där någon ber oss om hjälp med olika mobbningsproblem. Vi försöker såklart ge alla råd och tips vi bara kan i svaret, men vi beslöt att nu ta upp hela det här allvarliga ämnet som ett infopaket inom Information.

Det här skedde 2012 i samarbete med Wasa Teaters skolturné med pjäsen "Fantomens Lillasyster", en pjäs som handlar om mobbning och som snart setts av de flesta finlandssvenska högstadie- och gymnasieelever i Österbotten.

Paketet innehåller fakta, råd, tips, metoder och erfarenheter som förhoppningsvis kan hjälpa dig om du eller någon du känner blir mobbad.

OBS! Kolla in Svenska YLEs storsatsning på mobbning (maj 2015 med #TaDetPåAllvar) och nätmobbning (oktober 2015 med #NiVetIngenting). Exempelvis den här artikeln leder till alla mobbningsberättelser som läsarna på Yle och lyssnarna på Radio X3M skickade in, "Här är berättelserna vi tiger om"