Svettas på nätterna

13.02.2020
Hej! Jag är 23 år gammal tjej som under de senaste ca 2 veckorna börjat svettas enorma mängder på natten när jag sover. På den nivån att jag får byta lakan mitt i natten och nu börjat bädda med handdukar. Inatt fick ja stiga upp ovh duscha mitt i natten för jag var så genomblöt och klibbig att ja inte kunde sova vidare. När ja somnar känns det som vanligt men där 3-4-5 tiden har ja nu då börjat vakna av att det är blött och svettigt, man ser verkligen ett vått avtrycl från nacken ner till rumpan i lakanet. Sen börjar jag frysa när svetten kallnar. Jag kännr mej inte febrig eller sjuk på nåt vis och inget i mitt liv eller kost eller nåt annat har ändrat. Ja är frisk o äter inga mediciner. Jag drömmer inte mardrömmar, ja har svalt i mitt sovrum (kallt enligt pojkvän men de har ja haft så länge ja kan minnas för gillar när de e svalt) och sover naken eller med tunt linne me ett passligt varmt täcke så är säker på att jag nog int har för varmt pårikigt. Undrar mest va detta kan bero på? Börjar bli trött på att vakna dyngsur och tvätta lakan och mitt hår varje dag. Dyngsur
luckan

UngInfo svarar

19.02.2020

Hej,

Det är bra att du inte tycker att det annars känns som att det skulle vara något fel på din kropp, för nattsvettningar kan nämligen ibland vara tecken på en bakomliggande sjukdom, men då brukar det också finnas andra symptom. Vanligaste orsaken till nattsvettningar är antagligen att rummet är för varmt (eller för äldre kvinnor klimakteriet), men som sagt kan man även ibland konstatera t.ex. infektionssjukdomar bakom nattsvettningar. Om det alltså för din del har börjat plötsligt och om du inte kan hitta på en orsak till det, skulle jag vilja utesluta en sjukdom bakom symptomet.

Jag skulle rekommendera att du redan nu är i kontakt med hälsovårdscentralen för att få en mottagningstid till en läkare, som kan undersöka dig och få en helhetsbild av din situation. Jag själv skulle säkert baserat på den info jag har vilja kontrollera åtminstone blodbilden och infektionsvärdet (eventuellt också ett urinprov). Hormonrubbningar kunde också störa kroppens balans, så finns det någon möjlighet för att du är gravid?

Hoppas att du fick hjälp av svaret!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.