Parförhållande

Parförhållande

Att vara ihop och förväntningarna

Hur du ska ha ett förhållande och hur du ska få ditt förhållande att fungera, det är saker som vi alla måste lära oss. Det är inga kunskaper vi föds med, utan vi plockar på oss råd, knep, förståelse och erfarenheter under hela livet. Men ingen blir någonsin fullärd.

Före man verkligen vet om man är ett par eller inte, så kan det ännu kännas väldigt osäkert och pirrigt. Man vet inte riktigt vad man kan förvänta sig av varandra innan dess, ”menar hen allvar med oss?”. När man kommit överens om att man är ihop, finns det en risk för att man har vissa förväntningar på varandra. Det knepiga här är dock att det inte alls är säkert att man har samma förväntningar och uppfattningar om vad det egentligen innebär att vara ett par. Den ena kanske kan tycka att nu kan de minsann visa för hela världen hur kära de är i varandra, medan den andra kanske inte alls är beredd att gå hand i hand genom skolans korridorer. För de flesta par tar det tid att hitta fram till en gemensam linje om hur de ska vara tillsammans.

Det kan orsaka problem om man har helt olika förväntningar på varandra och helt olika uppfattningar om vad ett förhållande egentligen innebär. I början av ett förhållande så kan det kännas lite pinsamt och nervöst att bara börja prata om detta. Inte heller går det att göra någon form av regelbok eller check-lista för det här, eftersom varje förhållande är unikt.

Bra att tänka på

  • Ett förhållande förblir aldrig som det var då i början, det förändras och utvecklas. Därför kräver förhållandet att man jobbar på det, att man anstränger sig för att anpassa sig till de här förändringarna, att man kompromissar och tar hänsyn. Förutsättningarna kommer troligen också att förändras, till exempel om man börjar studera eller att man får jobb.
  • Man kan inte förvänta sig att ett förhållande rosaskimrande hela tiden! Kärlek är den dominerande känslan i början, medan man ännu är nyförälskad. Men redan i nyförälskelsen finns också en massa andra känslor inblandade. Man kan vara osäker på den andras känslor. När man ska lära känna en ny person så kan det uppstå missförstånd och småbråk.  Men de här "negativa" känslorna är helt normala och naturliga i början av ett förhållande - och kanske också nödvändiga ibland.
  • Många känslor in i ett förhållande. Ta något så enkelt som att ha en dålig dag, vara stressad eller trött. De känslorna måste också få plats i ett förhållande. Om man inte vågar visa sig på dåligt humör eller säga till om något irriterar en, så är det illa för förhållandet i längden. Kan man verkligen vara sig själv tillsammans om det inte känns okej att vara sur, trött, ledsen eller arg? Att hålla saker inom sig blir också som att bära på en sten och ju fler stenar man bär på i sin ryggsäck desto tyngre blir bördan och desto mer påverkar det förhållandet.
  • Att visa varandra förståelse och medkänsla är a och o i ett förhållande. Man måste tillåta varandra att inte vara på topp-humör jämnt. Men det kan bli obalans här också. Om exempelvis hen hela tiden är ledsen eller hen hela tiden måste trösta och vara den starka klippan, så kan partnern lätt känna sig utnyttjad eller känslomässigt utmattad till slut.

Det är inte alltid så lätt att veta vad det egentligen är man känner. Många kan till och med sakna ord för känslorna - de känner något men de vet inte hur de ska beskriva det eller uttrycka det. Att prata om det och försöka förklara brukar hjälpa långt, både för att den andra - som kanske känner en bra - kanske hittar de rätta orden och för att man kanske hittar orsaken till känslorna då.

Hur hålla liv i kärleken
19.08.2019

Tyvärr händer det här titt som tätt, till och med utan att parterna själva ens märker det. Vardagen kan ta över helt, så att allt blir tråkig rutin. Man tar varandra för givet. Kanske det är evigheter...
Läs mera

Otrohet
19.08.2019

Varje människa har sin egen uppfattning om vad som egentligen räknas som otrohet. Det kan vara bra att ta upp frågan om otrohet så att båda partners har en klar uppfattning om hur man ser på otrohet m...
Läs mera

Svartsjuka
19.08.2019

Man kan tala om normal eller överdriven och ologisk svartsjuka. Normal svartsjuka är när de flesta av oss nog skulle hålla med om att det finns skäl till svartsjukan, som när partnern öppet flirtar me...
Läs mera

Bråk - destruktivt eller konstruktivt
19.08.2019

Bråk är en naturlig del av förhållandet – det hör till att bråka. Gräl kan vara nyttiga för förhållandet och leda till något gott, så länge man kan bråka på ett konstruktivt sätt. Att bråka på ett kon...
Läs mera