Sjuk

15.10.2023
Görs en barnskyddsanmälan om man som mamma blir diagnostiserad med ångest/depression/ocd? Är inte så allvarligt att jag skulle vara i behov av av avdelningsvård eller så, inte heller självskadebeteende, men behöver en diagnos för att få gå i terapi. Vågar jag liksom gå till läkaren för en diagnos utan att det förs vidare till socialen? Jag vet att de är till för att hjälpa, men tyvärr hjälper de inte på det sättet man vill och vill helt enkelt inte "blanda in" dem i detta. Det är liksom "min egen struggle" som är skiljd från mitt barn, och vill börja terapi för att må bättre för barnets skull också.
luckan

UngInfo svarar

19.10.2023

Hej på dig!

Jag börjar med att tydligt svara på din fråga; Nej, en barnskyddsanmälan görs inte enbart på basen av om du som mamma får en diagnos, så det behöver du absolut inte oroa dig för. Barnskyddsanmälan görs bara om någon misstänker att ditt barn skulle fara illa eller att du inte alls skulle vara kapabel att sköta om hen. Sen vill jag också poängtera att en barnskyddsanmälan i sig inte är något farligt heller om det görs, man kan till och med göra en på sig själv om man tycker det är för kämpigt att sköta sitt barn. De inom socialen vill i första hand alltid hjälpa med att lägga in extra stödresurser till familjen och helt i sista hand om ingenting annat hjälper kan det först gå till att barnet skulle omhändertas. Detta har dock ingenting med att få en diagnos att göra, vill bara poängtera det att man inte behöver vara rädd för socialen.

Det är en jätte bra sak att du söker dig till terapi och får hjälp med de utmaningar du har för er bådas skull. Det tyder ju på att du tar ansvar för ditt mående och diagnosen ges för att du ska kunna få den bästa möjliga och rätt riktade vården. Diagnoser är aldrig menade att fungera som “stämplar” utan som en förklaring på vad det är någon kämpar med så att man ger rätt sorts hjälp som visat sig vara mest effektiv, så man blir så att säga frisk igen. Så jag uppmuntrar dig starkt att gå till läkaren och komma vidare i processen att börja må så bra som möjligt för din egen och barnets skull också!

Kom ihåg när du träffar läkaren att också berätta hurudan typs terapi du helst skulle vilja ha (ifall du har en tanke om det, annars kan läkaren berätta om de olika typerna av terapi som finns att tillgå) och sen söka upp en lämplig terapeut som du känner att det fungerar bra med. Man har rätt att “prova” terapeut, dvs. träffa den man tänkt ingå terapi med 1-2 gånger, om det inte känns bra kan man prova någon annan. En av de viktigaste aspekterna för att terapi skall vara effektiv är att kontakten och förståelsen mellan dig och din terapeut är bra.

Lycka till och som sagt, otroligt fint att du tar tag i ditt mående! 

Psykolog Helena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har varit på blodprov och skulle kolla om jag fått svar i omakanta. Jag har kollat tidigare då jag fått svar på några av testen men skulle nu kolla resten. Men när jag loggade in (testade fle...
Läs mera

Jag har en stark känsla av att något är fel i min kropp. Det känns som att inte allting står rätt till.

Under många år har jag dragits med psykisk ohälsa. Djupa långvariga och återkommande depressio...
Läs mera

Jag har i snart 5 1/2 år använt A-vitamin fuktgivande nässpray för mina nässlemhinnor. Jag har då jag var yngre (barn, tonåring) haft riktigt svåra näsblödningar som tvingat mig att fara till akuten o...
Läs mera

Jag undrar om min ADD kan göra så att jag har IBS och VAD innebär IBS?
Jag undrar när jag behöver ta glukostabletter min kost är väldigt enformig och jag undrar ven och vilka behöver glukos tillskott?
Läs mera